Groenmarkt 163   |   3311BD Dordrecht   |   078 - 63 12 386   |   info@kinderboekwinkeldegiraf.nl

Bekroningen

Vreemde vogels, bizarre beesten - Adrienne Barman € 22.50 (Querido)

In volle vaart - Crusschiform € 16.95 (Rubinstein)

Doodgewoon - Sylvia Weve € 25.95 (Gottmer)

Monsterboek - Alice Hoogstad € 14.95 (Lemniscaat)

Sneeuwwitje breit een monster - Annemarie van Haeringen € 13.99 (Leopold)

Is er dan niemand boos - Marc Boutavant € 15.99 (Querido)

Het donker - Jon Klassen € 13.95 (Gottmer)

 

Hoe je een wollige mammoet moet wassen - in tien lessen - Michelle Robinson € 14.99 (Querido)

Kietel nooit een krokodil - Bette Westera € 13.95 (Gottmer)

De wondertuin - Gerda Dendooven € 14.99 (Querido)

De jongen die met piranha's zwom - David Almond € 17.50 (Querido)

De duik - Sjoerd Kuyper € 16.95 (Lemniscaat)

Valentine Joe - Rebecca Stevens € 14.95 (Moon)

Hond weet alles en Wolf niets - Sylvia Vanden Heede € 14.99 (Lannoo)

Een overzicht met verkoopprijzen. Voor een korte beschrijving zie bovenstaand juryrapport.

De krijtjes staken! - Drew Daywalt € 13.99 (De Fontein)

Soms laat ik je even achter - Daan Remmerts de Vries € 15.99 (Querido)

Bruno wordt een superheld - Håkon Øvreås € 14.99 (Querido)

Een afspraakje in het bos - Sylvia Vanden Heede € 14.99 (Lannoo)

Hotel de grote L - Sjoerd Kuyper € 13.95 (Lemniscaat)

De goochelaar, de geit en ik - Dirk Weber € 14.95 (Querido)

Hoe ik per ongeluk een boek schreef - Annet Huizing € 14.95 (Lemniscaat)

Lieve Stine, weet jij het? - Stine Jensen € 14.95 (Kluitman)

Doodgewoon - Bette Westera € 25.95 (Gottmer)

 

Bibliotheekconsulenten van De Bibliotheek AanZet, leerkrachten van PABO Hogeschool Rotterdam en In Holland, en medewerkers van De Giraf hebben ook dit jaar met elkaar alle bekroonde boeken gelezen en dit samengevat in een Dordts Juryrapport. Er is met name gelet op de bruikbaarheid voor het onderwijs.

Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries won in de categorie oorspronkelijk Nederlandse boeken

Tijs Kalman is 13 jaar oud. Zijn ouders zijn onlangs uit elkaar gegaan. Tijs voelt zich hier schuldig over en probeert hard om zijn moeder op te vrolijken. Hij stelt haar voor om samen naar India te reizen om daar te gaan zoeken naar tijgers in het wild.
Tot zijn verbazing stemt ze toe; plotseling zitten ze samen in een hotel in New Delhi. Maar India is anders dan ze allebei dachten. En vooral Tijs moeder reageert vreemd en grillig op de roerige omstandigheden in dat dikwijls onbevattelijke land.
Als ze zijn aangeland aan de rand van een reservaat, blijkt dat Tijs moeder eigenlijk geen idee heeft wat ze daar doet. Tijs heeft intussen het gevoel dat hij zichzelf steeds meer verliest. Ten slotte laat hij haar in de steek, en moet hij zijn eigen weg gaan vinden in het bos waar de tijgers leven

Querido, € 14.95

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness in de categorie vertaalde boeken.

Een indrukwekkend verhaal voor jong en oud, over verlies en loslaten
Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het gevaarlijkste van alles van Conor, hij wil de waarheid.

 

De Geus, € 19.95

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel

Jan Paul Schutten & Floor Rieder (illustraties)

Volgens de jury zijn de illustraties in Floor's eerste kinderboek zwierig, grappig, vernieuwend en informatief. 'Dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. 'Het raadsel van alles wat leeft' is de meesterproef van Rieder, een kunstwerk van een boek.'
Succesauteur Jan Paul Schutten levert hiermee zijn magnum opus af. Of in ieder geval zijn voorlopige magnum opus, want gelukkig denkt hij nog niet aan ophouden.
Hij deelt hierin met ons zijn kennis over het wonder van het leven en de evolutie. Wat is 'leven' precies, hoe is het ontstaan, hoe planten levende dingen zich voort en waarom gaat alles wat leeft ooit dood? Wat heeft Cor Grootjes uit Driel gemeen met een haai? Of met de bacteriën in zijn sokken? Dat zijn slechts enkele van de grote vragen waar Jan Paul Schutten een helder antwoord op geeft.

Gottmer, € 24.95

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het hondje dat Nino niet had

Anton van Hertbruggen (ill.) en Edward van de Vendel

Van Hertbruggen geeft je het gevoel dat je met een doorgewinterde artiest te maken hebt, terwijl hij pas aan het begin van zijn carrièrepad staat. Hij wordt een grote: dat bewijst dit boek, dat zowel kunst is als een vertederend verhaal', aldus het juryrapport van de Penseeljury. Nino is de trotse baas van een ingebeeld hondje. Als hij naar het bos gaat, doet het hondje dat hij niet heeft een eekhoorn na. Als hij naar het meer gaat, duikt het hondje zomaar in het diepe. Maar soms doet het zo dom dat het opvalt. Het hondje kan ook heel goed luisteren. Op een dag krijgt Nino een echt hondje...

Een warm verhaal over een ingebeeld dierenvriendje. Makkelijk inleefbaar voor jonge kinderen. Illustraties geïnspireerd door het Scandinavische platteland.

Eenhoorn, € 16.50

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het leukste ABC ter wereld

Tom Schamp krijgt het Gouden Palet voor dit prachtige boek waarin letters tot leven komen: de A is de Eiffeltoren, de B een dikke beer, de G een kromme banaan, de L eenlaars, de O een brandende hoepel, de T een torenhoge kraan en de X een dansend koppel. Vertaald door taalvirtuoos Sylvia Vanden Heede. Een boek boordevol verrassingen en nieuwe ontdekkingen.

'Elk van de zesentwintig letters is weer anders verbeeld, en op elke plaat is de letter - of in elk geval de vorm van die letter - leidend. Dat werkt door op alle niveaus: hoe langer je kijkt naar de W's in het gewei van Walter het wapitihert, hoe meer je er ziet, zo veel dat het je heerlijk duizelt. Het is afwisselend, fantasierijk en vrolijk. En niemand gebruikt kleuren zoals Schamp dat kan, prachtig roze naast diep donkerbruin en vlammend rood bij ingehouden groen', aldus de penseeljury.

Lannoo, 16,99

bestellen?


Aan de kant ik ben je oma niet

Sylvia Weve heeft voor de illustraties van Aan de kant ik ben je oma niet het Gouden Penseel gewonnen. Bette Westera kreeg een Vlag en Wimpel voor de tekst.

Het boek vertelt over de bewoners van een verzorgingstehuis, die ooit ook jong zijn geweest en een heel leven achter zich hebben. Bette Westera portretteert elk van de 12 bewoners in twee verzen: een over hoe hij of zij vroeger was en een over nu. Duidelijk wordt dat ze allemaal zo hun eigenaardigheden hebben, want een vos verliest misschien wel zijn haren, maar niet zijn streken. Zo slaapt meneer Van Dam, die vroeger dakloos was, niet in zijn bed maar tussen de violen. En mevrouw De Vries haalt gevaarlijke capriolen uit op de ladder omdat ze vroeger acrobate was.

‘Aan de kant, ik ben je oma niet! bevestigt de kracht van het papieren boek: er is geen betere vorm denkbaar om deze illustraties tot hun recht te laten komen. De vormen zijn helder én mysterieus, speels én experimenteel, herkenbaar én meerduidig – en daardoor bijzonder inspirerend’, aldus de penseeljury.

Gottmer, 22,95

bestellen?

Bibliotheekconsulenten van De Bibliotheek AanZet, leerkrachten van PABO Hogeschool Rotterdam en In Holland, en medewerkers van De Giraf hebben met elkaar alle bekroonde boeken gelezen en dit samengevat in een Dordts Juryrapport. Er is met name gelet op de bruikbaarheid voor het onderwijs.

Neal Shusterman (vertaling Lydia Meeder)

De Tweede Burgeroorlog in de Verenigde Staten is uitgevochten rond het abortusvraagstuk. De oplossing die is gevonden, heeft geleid tot uitstel van executie: ieder ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat - maar iedere jongere tussen de dertien en achttien kan door de Staat of door zijn ouders worden opgegeven om 'gesplitst' te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren.
Er zijn drie groepen 'splitsers': de onhandelbare jongeren, zoals Connor, wiens ouders het niet langer met hem zien zitten.
De kinderen van de Staat die niet getalenteerd genoeg zijn om door te mogen leven, zoals Risa.
En degenen als Lev: het tiende kind van zeer gelovige ouders dat volgens zijn religie voorbestemd is gesplitst te worden.
De paden van Connor, Risa en Lec kruisen elkaar. Is het waar dat een groep splitsers in de illegaliteit is beland? Valt er te ontsnappen aan hun lot?
Neal Shusterman schetst zijn morbide toekomstvisie op beklemmende wijze. Vanaf de eerste alinea word je als lezer gegrepen door de verhalen van de splitsers. Is er een uitweg?

€ 16.95

bestellen?

Holly Goldberg Sloan - Winnaar (vertaalde boeken)

Het is liefde op het eerste gezicht tussen Emily en Sam. Emily weet zeker dat Sam de ware voor haar is. Hij is niet zo oppervlakkig als andere jongens, hij praat ook niet steeds over zichzelf en hij is nog knap ook. Maar Sam is geen gewone jongen. Hij en zijn jongere broertje Riddle gaan niet naar school, wonen in een bouwval en blijven nooit lang op één plek. Hun vader is voortdurend op de vlucht voor de politie en voor de stemmen in zijn hoofd. Als Sams vader de geheime liefde tussen Sam en Emily ontdekt, draait hij helemaal door. Hij ontvoert Sam en Riddle en gaat er met hen in hun busje vandoor. Zullen Sam en Emily elkaar ooit terug zien? Een spannend overlevingsverhaal!

€ 17.50

bestellen?

Marian de Smet - Winnaar Gouden Lijst (oorspronkelijk Nederlands)

Eppo komt al liftend met een Vlaams meisje in contact. Tabby is achttien en ze heeft niet echt een doel voor ogen op het moment dat ze Eppo meeneemt in haar oude Volkswagen Golf. Het komt erop neer dat ze elkaar op sleeptouw nemen. Eppo heeft gaandeweg door dat Tabby gewoon weg wil, maar waarvan, daar krijgt hij geen zicht op. Dat het iets met Rob te maken heeft, is duidelijk. Zijn naam staat op haar arm getatoeëerd. De zware last die Tabby en Eppo met zich meezeulen, is eigenlijk te veel voor één ouwe Golf. De sfeer daalt geregeld tot beneden peil. Gaandeweg komen de twee erachter dat, hoe graag ze dat ook zouden willen, ze hun problemen niet zomaar kunnen vergeten. Daar is meer voor nodig dan zo'n rottrip. Een spannende roman die lees als een roadmovie!

€ 16.95

bestellen?

Gideon Samson

Rifka heeft iets geweldigs bedacht. Ze verzint altijd al goeie dingen, maar zo goed als nu is het haast nooit. Ja, oké, Duveke zegt dan misschien wel dat het niet kan, maar wat weet die er nou van? Rifka laat zich door niemand tegenhouden. Ze gaat de hele wereld voor gek zetten. Een goeie schuilplaats vinden. Dat is het belangrijkste. Rifka moet daar kleren en eten verstoppen, en daarna zichzelf. Ondertussen krijgen haar ouders twee prachtige brieven en dan gaat alles vast en zeker precies zoals ze het heeft uitgedacht. Het is een ingewikkeld plan. Gelukkig is Rifka het slimste meisje van de wereld. Met een klein beetje hulp van Duveke wordt dit de stunt van de eeuw. Rifka heeft aan alles gedacht. Dus wat kan er nog misgaan? Niks toch? Een knap psychologisch verhaal dat stevig in elkaar zit.

€ 14.95

bestellen?

 

 

Marcel Roijaards

Icarus doet nooit iets half. Hij denkt altijd ‘JA!’ en het juiste moment is voor hem altijd ‘NU!’ Overal zorgt hij voor opschudding. Van regels en wetten trekt hij zich niets aan. Het liefst zou hij vliegen. Recht omhoog naar de zon! Geen mens kan Icarus stoppen. Maar dan wordt hij verliefd op Ariadne. Voor haar zet hij alles op het spel. Een aantrekkelijke hervertelling van de mythe van Icarus en een prachtig boek over volwassen worden.

€ 14.95

bestellen?

DE GOUDEN LIJST 2013

Vijf jeugdboeken zijn genomineerd voor De Gouden Lijst 2013, de prijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar.

De Gouden Lijst is in 2011, op uitdrukkelijk verzoek van de Griffeljury, in het leven geroepen. Met deze prijs wordt het gat gedicht tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot twaalf jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf vijftien jaar). Aan de prijs is per categorie een bedrag van € 1.500,- verbonden. Vorig jaar won in de categorie oorspronkelijk Nederlandse boeken Bajaar van Martha Heesen en in de categorie vertaald Trash van Andy Mulligan, vertaald door Esther Ottens. In 2011 wonnen Soldaten huilen niet van Rindert Kromhout en Tamar van Mal Peet, vertaald door Sanne Parlevliet. De Gouden Lijsten worden uitgereikt op zaterdag 14 september tijdens de Middag van het Kinderboek in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

Drie nominaties vallen  in de categorie oorspronkelijk Nederlandse boeken zijn en twee in de categorie vertaalde boeken:

Maker: Professor Revillod

Het Dierelirium is een boek met maar liefst 4096 verschillende dieren; vissen, vogels, insecten en zoogdieren in de meest fantastische vormen en met de meest exotische namen. Professor Revillod ontdekte al deze dieren zelf op zijn talrijke reizen en werd voor deze ontdekkingen met vele prijzen overladen.
Prof. dr. E.I. Kipping heeft zijn uiterste best gedaan om dit wonderbaarlijke werk voor de Nederlandse lezers toegankelijk te maken. Elke pagina van dit unieke boekwerk is in drieën verdeeld: hoofd, romp en staart, waardoor je zelf meer dan vierduizend dieren kunt creëren. Vertaling en bewerking: Kees van Kooten.

De Harmonie
ISBN: 9789061699750
€ 14,90
bestellen?

 

 

DE BOEKENSLEUTEL 2012:

DE GOUDEN PENSEEL 2012:

DE GOUDEN GRIFFEL 2012!

ZILVEREN PENSEEL 2012:

Annie M.G. Schmidt, Illustrator: Sieb Posthuma

Sieb Posthuma liet zich voor Een vijver vol inkt inspireren door de mooiste versjes uit het schatrijke oeuvre van Annie M.G. Schmidt en creëerde een prentenboek waarbij je ogen te kort komt. Met onder andere Sebastiaan, Ik ben lekker stout, Het fluitketeltje, Dikkertje Dap, Tante en oom in Laren, De lapjeskat, De wim-wam reus en Drie ouwe ottertjes.

Poëzie
Querido
ISBN: 9789045112886
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Karina Schaapman (fotograaf: Ton Bouwer)

Een geweldig groot voorlees/kijkboek gebaseerd op Het Muizenhuis. Het Muizenhuis is een kunstproject van Karina Schaapman en is gebouwd als decor voor dit kinderboek. Karina schrijft ook de verhalen voor dit boek. Fotograaf Ton Bouwer maakt de foto s. Het Muizenhuis is gemaakt van kartonnen dozen en papier maché. Voor het interieur heeft Karina gebruik gemaakt van authentieke stoffen uit de jaren `50, `60 en `70. Het Muizenhuis heeft een voor-, zij- en achterkant. De muizen zijn door Karina ontworpen, zijn gemaakt van stof en kunnen in alle richtingen gebogen worden.

Prentenboek
Rubinstein
ISBN: 9789047611110
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

HET GOUDEN PALET 2012:

Kitty Crowther

Op een morgen zag Kleine Man iets vreemds,
aan de kant van de weg.
‘Wie bent u?’ vraagt hij voorzichtig.
‘Ik ben God.’
‘Bent u God? Dé GOD?
Ik dacht dat u er heel anders uit zag.’

Prentenboek (tot 6 jaar)
De Eenhoorn
ISBN: 9789058387127
€14,50
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DE VLAG EN WIMPELS VAN DE PENSEELJURY 2012:

Tamara Bos, illustrator Annemarie van Haeringen

Papa, weet je nog dat je me uitlegde wat er in je lijf gebeurde? Je vertelde over gemene soldaatjes. Soldaatjes die alles kapotmaakten. De dokter gaf je een medicijn dat tegen de soldaatjes ging vechten. Het duurde even, en toen won het medicijn. Voor altijd. Dachten we. Je voelde je weer beter. Maar er was nog één soldaatje. Dat had zich heel goed verstopt. Polle praat tegen zijn vader. Hij beschrijft hoe stil het is in huis. Dat zijn moeder een beetje moet huilen en dat zijn broer Dajo alleen op zijn kamer zit. Polle vertelt over hoe zijn vader ziek werd. Dat het net superlang stratego was. En dat zijn vader absoluut niet wilde verliezen. Hij vertelt over de bloemen en de tantes in huis. En hij praat over vroeger. Over de kermis, het schaatsen en voetbal. Hij weet zeker dat zijn vader hem hoort...

Vanaf 7 jaar
Leopold
ISBN: 9789025858278
€12,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wouter van Reek

Kijkvogel zoekt de toekomst. Volgens Keepvogel hoef je de toekomst helemaal niet te zoeken, die komt altijd vanzelf. Maar Kijkvogel bedoelt een andere toekomst. Een toekomst vol met dingen die zo nieuw zijn dat nog niemand ze kent. Daarom moet hij snel verder. Keepvogel kan alleen nog maar denken aan alle onbekende dingen die hij misloopt als hij thuisblijft. Misschien kan hij beter even kijken welke kant Kijkvogel op is gegaan... Piet Mondriaan (1872-1944) begon als landschapsschilder. Hij zocht zijn hele leven naar een nieuwe schilderkunst. Hij hoopte dat de kunst in de toekomst op zou gaan in een door de mens zelf gemaakte vrolijk gekleurde omgeving. Bekijk ook het jeugdboek van Truus Matti Mister Orange. Speciaal voor het Gemeentemuseum Den Haag en uitgeverij Leopold maakten Truus Matti en Wouter van Reek allebei een boek over de schilder Piet Mondriaan.

Prentenboek
Leopold
ISBN: 9789025857172
€ 14,99
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mathilde Stein, illustrator Dorine de Vos

Ze zouden ongetwijfeld hard zijn weggerend, de zeven rovers, als ze hadden geweten dat juffrouw Van Zanten in de postkoets zat die ze wilden overvallen. Juffrouw Van Zanten, ‘op-voed-des-kun-di-ge', laat er geen gras over groeien. Ze transformeert de rovers tot een keurig knaapjeskoortje. Dat denkt ze tenminste...

In ritmische taal die galoppeert als rovers die wegspoeden met hun buit schreef Mathilde Stein de ballade van juffrouw Van Zanten. Dorine de Vos maakte er op haar karakteristieke bric-à-brac-wijze prenten bij, waarop iedere keer dat je het verhaal herleest nieuwe details te ontdekken zijn.

Prentenboek (tot 6 jaar)
Lemniscaat
ISBN: 9789047703792
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Wouter van Reek

Kijkvogel zoekt de toekomst. Volgens Keepvogel hoef je de toekomst helemaal niet te zoeken, die komt altijd vanzelf. Maar Kijkvogel bedoelt een andere toekomst. Een toekomst vol met dingen die zo nieuw zijn dat nog niemand ze kent. Daarom moet hij snel verder. Keepvogel kan alleen nog maar denken aan alle onbekende dingen die hij misloopt als hij thuisblijft. Misschien kan hij beter even kijken welke kant Kijkvogel op is gegaan... Piet Mondriaan (1872-1944) begon als landschapsschilder. Hij zocht zijn hele leven naar een nieuwe schilderkunst. Hij hoopte dat de kunst in de toekomst op zou gaan in een door de mens zelf gemaakte vrolijk gekleurde omgeving.

tot 6 jaar
Leopold
ISBN: 9789025857172
€ 14.99
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Sjoerd Kuyper

Dit is het negende boek over Robin, en het laatste. In de eerdere delen genoot Robin van de zomer, hij kreeg een zusje, ging voor het eerst naar school, vierde Sinterklaas en Kerstmis, werd verliefd en ging verhuizen. In dit boek is het jaar weer rond: het is weer zomer en Robin woont in het nieuwe huis bij de school.

tot 6 jaar
Lemniscaat
ISBN: 9789047703181
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Siri Kolu

Ik en de Rovers is een roadmovie in boekvorm. De tienjarige Vilja is onderweg naar haar oma als ze wordt gekidnapt uit de auto van haar ouders en gedwongen wordt in de auto van de familie Rover te stappen. Een ongelukje, eigenlijk, want normaal gesproken steelt de familie alleen Barbies, tijdschriften, snoep en andere fijne dingen. In eerste instantie is Vilja geschrokken, maar ze went snel aan het vrije leventje bij de Rovers. Tijdens een zomerfeest met soortgenoten krijgt de familie ruzie en moet vluchten. Gelukkig redt Vilja hen uit de handen van de politie en daarom laten de Rovers haar na de zomer weer vrij...

vanaf 6 jaar
Gottmer
ISBN: 9789025750558
€14,95

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Edward van de Vendel

Voor Kix verandert alles als er op een dag een prachtige, witte berghond komt aanlopen. Hij sluit vriendschap met de geheimzinnige hond, die hij Sam noemt. Sam is het liefst de hele tijd bij Kix en vindt het heerlijk om eindeloos geaaid te worden. Maar Kix maakt zich zorgen, want stel dat de eigenaar Sam terug wil? Tijdens een bloedstollend spannende nacht moet Kix bewijzen hoeveel hij van zijn hond houdt. Dit boek is gebaseerd op een echt verhaal. Toen Edward van de Vendel bij familie in Canada was, verscheen er zomaar een grote witte hond. Het spannende avontuur dat zij met de hond beleefden, staat nu in dit boek.

vanaf 6 jaar
Querido
ISBN: 9789045112411
€12,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Schrijver: Truus Matti

Als je goed kijkt, kun je in mister Orange de schilder Piet Mondriaan herkennen. Zijn leven lang was hij op zoek naar nieuwe manieren om te schilderen. In de Tweede Wereldoorlog verruilde hij Europa voor New York. Zijn schilderingen werden er anders dan alles wat hij tot dan toe had gemaakt. Met zijn nieuwe schilderkunsten werd Mondriaan wereldberoemd. Zijn werk heeft veel anderen op nieuwe ideeën gebracht.

vanaf 9 jaar
Leopold
ISBN: 9789025857165
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Harm de Jonge

Jimmie ligt in het ziekenhuis. Hij weet niet meer wat er precies gebeurd is. Maar één ding is duidelijk: het is zijn schuld dat Bram dood is. Hij vertelt een verpleegster over hun vriendschap, die zo vreselijk eindigde maar prachtig begon. Bram die alles durfde! Met wie hij de mooiste avonturen beleefde! Tot mensen de dupe werden van zijn experimenten. Langzaam wordt het Jimmie duidelijk dat Bram hem gebruikte. Dan herinnert hij zich ook weer die verschrikkelijke dag toen ze afscheid namen. Een spannend verhaal waarin geheimen en raadsels langzaam maar zeker worden ontrafeld.

vanaf 9 jaar
Van Goor
ISBN: 9789000303298
€14,99
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Jacqueline van Maarsen

Jacqueline groeit op in Amsterdam. Haar leven is vrolijk en zorgeloos. Maar waarom komen er opeens zoveel Duitse kinderen bij haar in de klas? Waren ze niet veilig in hun eigen land?
Dan breekt de oorlog uit. Alles verandert en Jacqueline begint te begrijpen dat het in Nederland ook voor haar niet veilig meer is. Door de Duitse bezetter wordt ze gedwongen een ster op haar jas te gaan dragen en ze moet naar een andere school.
Daar ontmoet ze Anne Frank. Binnen een paar dagen zijn ze beste vriendinnen. Ze doen alles samen. Tot Anne plotseling verdwijnt. Met haar familie duikt ze onder in het Achterhuis.
In haar afscheidsbrief schrijft Anne: ‘Ik hoop dat we, tot we elkaar terug zien, altijd beste vriendinnen blijven’. En ze ondertekent de brief met ‘Je beste vriendin Anne’.

Informatief
Querido
ISBN: 9789045111551
€12,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Bibi Dumon Tak

De dieren in dit boek houden best van zon, maar dan moet het wel een koud zonnetje zijn. Eentje waarvan je haren rechtovereind gaan staan. Ze wonen op de Noordpool en de Zuidpool. Het is er altijd koud. Niet gewoon koud, maar ijskoud. Zomers en 's winters staat de diepvries aan. Als de sneeuw eens niet over de velden jaagt, kun je de bewoners horen: de roep van de sneeuwuil, de krakende knietjes van het rendier, het zingen van de beloega, het gebrul van de zuidelijke zeeolifant en het geschuifel van de keizerspinguïn. Maar als je de reis naar deze winterdieren te lang en te koud vindt, kun je dit boek lekker bij de kachel lezen.

Informatief
Querido
ISBN: 9789045112237
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Ted van Lieshout

Een meisje wil een paard, een slak wint een hardloopwedstrijd, een moeder is de tekening van haar kind spuugzat, een verslaggever van het bezoek van de koningin krijgt op zijn kop, een jongen vertelt zijn ouders dat hij homo is, een kabouter wordt vermist, een kind troost oma na de dood van opa door haar te schrijven en die oma schrijft terug, en nog veel meer. Zoals het perensonnet, het wasknijpersonnet, het lepeltjessonnet, het champignonsonnet... In Driedelig paard geeft Ted van Lieshout aan poezie een nieuwe draai door een zeer strakke, proza-achtige vorm te kiezen voor gedichten die bestaan uit brieven, boodschappen en berichten. In deze blokgedichten kijkt hij, anders dan bij veel van zijn vroegere gedichten, niet zozeer naar binnen, maar naar buiten, de wijde wereld in. Ted van Lieshout kreeg in 2009 de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor zijn oeuvre.

Poëzie
Leopold
ISBN: 9789025857806
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

VLAG EN WIMPELS GRIFFELJURY 2012:

Schrijver: Jenny Valentine, vertaling door Aimée Warmerdam

Ik heet Flo en ik heb een kleine zus. Toen mijn kleine zus nog kleiner was dan ze nu is, veranderde ze haar naam. Op een ochtend werd ze wakker en heette ze anders. Dat was erg verwarrend.
Op een ochtend besluit de vijfjarige Sam dat ze Iggy is. Haar grote zus Flo en haar ouders spelen het spelletje mee, in de hoop dat Iggy ’s avonds weer Sam zal zijn. Maar Sam komt niet terug en na een tijdje went het wel. Want ook Iggy houdt van zingen, tekenen en kattenkwaad uithalen. Van enge films en mensen met paars haar is ze wel een beetje bang, maar dan is Flo er gelukkig. Want het zijn tenslotte zusjes, hoe ze ook heten.

Tot 6 jaar
Moon
ISBN: 9789048810161
€9,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Schrijver: Nadia Shireen

Rolf is een wolf. Een lieve, kleine wolf. En hij vindt het gewoon fijn om lief te zijn. Maar hij komt erachter dat niet alle wolven even lief zijn...

Tot 6 jaar
C. de Vries-Brouwers
ISBN: 9789053415863
€15,90
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Joke van Leeuwen

Het is tijd om te gaan slapen. Maar ligt iedere knuffel wel in zijn eigen bedje? En is er voor het lappenpopje écht geen bedje over? Gelukkig, er is nog een plekje. Welterusten!

Tot 6 jaar
Querido
ISBN: 9789045112305
€12,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Mathilde Stein

Wie is de mysterieuze afzender?
Aan Bregje B. Boentjes staat er op de brief die Bregje op de deurmat vindt. Van wie zou hij komen? Van een circusdirecteur op zoek naar talent? Een bende spionnen? Een schatrijke sjeik, een stille aanbidder? Hoopvol fantaseert Bregje over wie haar zou kunnen schrijven. Dankzij de geheimzinnige brief neemt ze ten slotte een besluit dat haar leven voor altijd zal veranderen.


Vanaf 6 jaar
Lemniscaat
ISBN: 9789047703457
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Mirjam Oldenhave

Sinterklaas komt op bezoek! Groep 6b is er helemaal klaar voor, bij binnenkomst zingen ze uit volle borst het Wilhelmus voor de oude bisschop. Ook heeft de groep dit jaar de mooiste kerstboom van de hele school en misschien wel van de hele wereld. Er gebeurt nog iets belangrijks voor mees Kees. Zijn moeder vindt dat hij maar eens op kamers moet gaan wonen, hij is nu oud genoeg. Gelukkig blijft hij in de buurt en blijken de kinderen prima verhuizers te zijn. Tobias heeft alleen een klein probleem: bakt mees Kees wel net zulke lekkere omeletjes als zijn moeder?

Vanaf 6 jaar
Ploegsma
ISBN: 9789021669656

13.99
bestellen?

Schrijver: Marjolijn Hof

Logeren bij opa is altijd bijzonder. Soms begint hij met pannenkoeken bakken en kan dan niet meer stoppen. Er moet een varken aan te pas komen om alle pannenkoeken weg te werken. En dat varken krijgt natuurlijk ook een naam: Oma! Opa bewaart een geheime schat in een kist en op 1 april houdt hij een wedstrijd voor-de-gek-houden. En als hij op het dak klimt, durft hij niet meer naar beneden. Wat nu?

Vanaf 6 jaar
Querido
ISBN: 9789045111889

€13,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Rob Ruggenberg

Op een dag in 1624 wordt de dertienjarige Nunôk ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Na een ruwe tocht belandt de jongen in Holland. Nunôk is nieuwsgierig naar deze nieuwe wereld, maar dat verandert al snel als hij verkocht wordt aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Zelfs prins Maurits komt kijken hoe hij een meeuw neerschiet en rauw opeet. Nunôk ontsnapt en wil nog maar één ding: terug naar Groenland. Maar hoe komt hij weer thuis? Nunôks zenuwslopende vlucht door het Nederland van de zeventiende eeuw, en zijn ontberingen bij de walvisvaarders zul je niet gauw vergeten.

Vanaf 9 jaar
Querido
ISBN: 9789045112862
€14,95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Jowi Schmitz

Dit is het grootste probleem: mijn moeder is dood.
Dit is het een na grootste probleem: mijn vader weet het even niet zo goed.

Dat mag natuurlijk best, maar er komt wel veel rommel van. Die moet ik steeds opruimen en ik ben nog maar tien.

Verder zijn er kleinere problemen: De boot is klein. We hebben weinig geld. Mijn vader is barbier en geen gewone kapper die ook vrouwen kan, dus heeft hij maar de helft van de wereldbevolking als klandizie. Gelukkig zijn hier best veel mannen die zich het liefst de hele dag laten scheren en knippen. Tenminste, dat zegt mijn vader.
Dan is er nog het nieuwste probleem dat klein begon maar steeds groter wordt: mijn moeder is gecremeerd en ze zouden de as nasturen, maar ze kunnen ons denk ik niet vinden.
Omdat mijn vader het even niet zo goed weet. Omdat ik nog maar tien ben.

We zijn op doorreis,' zegt de vader van Olivia.
Maar wat is een doorreis als je niet van je plek komt? Op een boot nota bene, gestrand in de tuin van een kapsalon? Het is maar voor tijdelijk, weet Olivia, zolang haar vader het even niet zo goed weet. Maar hoe kom je weg van een boot in de tuin? Zonder moeder, maar met veel herinneringen en een compleet veranderd leven?

Vroegwijs, kwetsbaar maar ook sterk en grappig: Olivia zal het hart van iedere lezer stelen.

Vanaf 9 jaar
Lemniscaat
ISBN: 9789047703495

€ 15.95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijver: Lida Dijkstra

De jonge vosjes Rosseel en Reinaerdijn groeien op zonder vader. Hij is al zo lang weg dat ze hem zich nauwelijks kunnen herinneren. Volgens de verhalen van hun moeder was hij een held. Als de vosjes tijdens het stelen van een worst door beer Bruun worden betrapt en naar huis worden gebracht, blijkt dat Bruun hun vader Reinaert goed heeft gekend. Hij vertelt hen verhalen over hem. Avond na avond hangen de vosjes aan zijn lippen. Maar de verhalen die Bruun vertelt gaat niet over een held, maar over een sluwe vos. Klopt dat wel? Lida Dijkstra schreef een prachtig vervolg in stijl op Van den vos Reynaerde. Met haar kennis van de middeleeuwen roept ze een kleurrijke wereld vol details op. De illustraties van Thé Tjong-Khing, die drie keer de Gouden Penseel won en voor zijn gehele oeuvre is bekroond met de Max Velthuijs-prijs, maken dit verhaal tot een feest om (voor) te lezen en te bekijken.

Vanaf 9 jaar
Pimento
ISBN: 9789049924683

€15,95
bestellen?

Schrijver: Jan Paul Schutten

Stel je eens voor: je vriendin die aan de andere kant van de wereld woont, verschijnt tijdens het telefoneren levensgroot op je muur. Superkleine computertjes die je overal kunt plaatsen, bijvoorbeeld in je behang of op je fiets. Een robot die je helpt met je huiswerk. Auto’s die zichzelf besturen. Allemaal fabeltjes denk je? Echt niet! Wacht maar af… Iedereen vraagt zich wel eens af hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien. Is alles computergestuurd? Zijn er nog bomen of planten? En hoe leven we over pakweg twintig jaar? Dit kunnen we nu alleen nog maar raden, maar er zijn aanwijzingen genoeg… Maak je dus maar klaar voor een heuse trip naar de toekomst! Jan Paul Schutten duikt de wondere wereld van de wetenschap in en toont je wat er binnenkort allemaal mogelijk zal zijn. Een boek boordevol verrassende voorspellingen, futuristische gadgets en wonderbaarlijke uitvindingen.

Informatief
Davidsfonds/De Fontein
ISBN: 9789026129742
€16,50 (uitverkocht)

Schrijver: Ted van Lieshout

Vijf draken verslagen is een gespierde bundel over kleine en grote moed. Het vierde poëziespektakel presenteert nieuwe gedichten over Superhelden, Moederhelden en helden van niks. Over de oorlog en over draken, vijf draken bijvoorbeeld, over durven duiken en grote broers. Dichters hebben ook helden, grote voorbeelden zoals Annie M.G. Schmidt, waar ze wel een standbeeld voor zouden willen oprichten. In Vijf draken verslagen lees je er alles over. Dit spektakel, met werk van 25 tekenaars en 78 dichters met lef, werd op touw gezet door Ted van Lieshout.

Poëzie
Querido
ISBN: 9789045112312
€14,95 (uitverkocht)


Diverse auteurs

Hoe maak je duidelijk dat je iemand heel erg leuk vindt? Wolf Erlbruch doet dat met prenten van verliefde en zoenende dieren. Ze versterken wat in de prachtige gedichten onder woorden wordt gebracht: ik vind je lief. Met liefdesgedichten van Hans Andreus, Simon van der Geest, Eva Gerlach, Herman Gorter, Jan Hanlo, Judith Herzberg, Rutger Kopland, K. Michel, Bart Moeyaert, Hagar Peeters, K. Schippers, Annie M.G. Schmidt, André Sollie, Toon Tellegen, Edward van de Vendel, Ellen Warmond, Tanneke Wigersma en Joost Zwagerman.

Poëzie
Querido
ISBN: 9789045112794
€10,00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.