Groenmarkt 163   |   3311BD Dordrecht   |   078 - 63 12 386   |   info@kinderboekwinkeldegiraf.nlKinder- en jeugdboekwinkel De Giraf

Groenmarkt 163

3311BD Dordrecht

078 - 63 12 386

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Welke boeken ik graag aanraad? Dat kan verschillend zijn, natuurlijk afhankelijk van aan wie ik ze aanraad. Of wat er net is verschenen en prachtig is…

Mijn top drie ziet er op dit moment als volgt uit:

 

Isabel Versteeg / Tineke Meirink
Hoor je mijn brul?
Zwijsen, € 9,99 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zwijsen heeft twee prachtige titels uitgebracht onder de naam AVI-kanjers, die een mengeling zijn van fictie en non-fictie voor beginnende lezers (M3), maar ook voor zwakke lezers, voor de leeftijd van 6-9 jaar.

Eén van de titels is ‘Hoor je mijn brul?’ is geschreven door Isabel Versteeg en behandelt per pagina een dier, waarbij de informatie op eenvoudige, maar vooral op grappige en inventieve manier wordt gepresenteerd. De bundel bevat los van elkaar te lezen verhalen, motiverend dus voor beginnende en zwakke lezers en uitnodigend om herhaald te lezen.

De andere titel volgens dezelfde formule gaat over beroepen: ‘Als ik groot ben’ door Jorgen Hofmans. Beide boeken zijn aantrekkelijk geïllustreerd en vormgegeven door Tineke Meirink.

 

Riet Wille / Richard Verschraagen
Moppen op een bordje
Eenhoorn, € 9,99 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Namens kinderen die niet zo dol zijn van lezen, ben ik groot fan van moppenboeken. Dit moppenboek bevat moppen en grappige beeldverhalen op AVI-M4-niveau. De onderwerpen zijn talrijk: school, vrije tijd, beroepen, dieren, de dokter. Per bladzijde is elke mop uitnodigend én mooi geïllustreerd, zoals we gewend zijn van Uitgeverij de Eenhoorn. De auteur is logopedist en taalkunstenaar in eenvoudige taal. Lekker oefenen én lachen dus!

 

Arend van Dam / Alex de Wolf
Anton en de spin
Van Holkema & Warendorf, € 7,99 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De 50-verhalen-bundels van Arend van Dam zijn wat mij betreft verplichte kost voor elke basisschool, omdat hij op een prachtige verhalende manier de zaakvakken toegankelijk maakt. Met deze nieuwe reeks ‘Zelf lezen over Lang geleden’ komt Arend van Dam nu met een aantal boekjes op laag AVI rondom beroemde historische figuren. Eenvoudig geschreven, ruim vormgegeven en aantrekkelijk geïllustreerd. Dit boekje vertelt over het leven van Anton Fokker, die zijn eigen vliegtuig bouwde. Je ziet hoe hij als kind al spelend allerlei ontdekkingen doet, die ten grondslag liggen aan dat vliegtuig. Andere titels in de serie: Dit ben ik (over Rembrandt, AVI-start), Het boek van Leo (over Leonardo da Vinci, AVI M3) en De droom van Albert (over Albert Einstein, Avi M4).

 

 

 


Eerdere titels uit mijn top drie's

Anneke Hilhorst
Hier ben ik
Rubinstein
€ 19.95 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'Het geheel is meer dan de som der delen...' Elke dubbele pagina in dit boek laat een drieluik zien in beeld en tekst: een getekend zelfportret van een kind, een foto van het zelfde kind, gemaakt door Anneke Hilhorst (weduwe van Ed van der Elsken). Joke van Leeuwen schreef verbindende teksten bij deze dubbelportretten en toont zich een rake observator. 
De kinderen zijn tussen de drie en vijftien jaar.

Een heerlijk kijkboek voor alle leeftijden.

 

Kristien Dieltiens
De wereld in mijn handen

De Eenhoorn
€ 19.95 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

In mijn top-drie kan eigenlijk geen boek van Uitgeverij De Eenhoorn ontbreken... Dit keer kies ik voor dit doe-boek, geschreven/samengesteld door Kristien Dieltiens, met illustraties van Milja Praagman. Alle gekozen liedjes en versjes zijn geschikt om hand- en vingerspelletjes mee te spelen.
Bij het boek is een dvd geleverd waar vooral de auteur, maar ook enkele anderen, op aanstekelijke wijze demonstreren hoe je de liedjes/versjes met gebaren kracht bij zet. Deze dvd is vooral bedoeld voor ouders, grootouders en professionals om zelf te oefenen, voordat je de spelletjes met het kind gaat spelen.
Boek en dvd vormen een prachtige bron voor het stimuleren van taal en motoriek. En vooral ook: fijn en gezellig om samen te doen!

Hans en Monique Hagen
Ik zoek een woord
Querido
€ 19.95 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hans en Monique Hagen kozen 167 gedichten over taal van meer dan honderd dichters. Wat een rijke bundel! Een absolute aanrader voor ieder die van letters en woorden houdt. Zoals ik...

 

 

Gerda Dendooven
Takkenkind
Uitgeverij Querido
14.95 € Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De titel kun je op verschillende manieren uitspreken. De neiging is... om het woord (zeer) onaardig te laten klinken. Hoe verrassend is het als je – samen met de boekfiguren van dit bijzondere prentenboek – van Takkenkind gaat houden.
Een prentenboek met heftige emoties, humor en liefde.

 

 

Sylvia Vanden Heede, met illustraties van Marije Tolman
Hond bijt wolf
Uitgeverij Lannoo
12.99 € Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alweer het derde deel van de Wolf en Hond-boeken van Sylvia Vanden Heede. Het is haar verdienste om op zo'n laag AVI (van AVI-start tot M3) zulke rijke en humorvolle boeken te kunnen schrijven.

 

 

 

William Joyce
De fantastische vliegende boeken van Marius Mindermeer
Uitgeverij Rubinstein

Eerst was er de animatiefilm, met een Oscar beloond,
en toen het boek...
En wat voor boek!Een boek over boeken, over liefde voor boeken, over leven en dood. Over je verliezen in boeken.
En... over anderen verleiden met boeken.
En dat is iets wat ik heel graag doe...!

 

Michael De Cock en Gerda Dendooven (illustraties)

Vliegen tot de hemel

19.95 € Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de serie ‘Kleine Klassiekers’ verscheen dit boek waarin Michael De Cock twee vader-zoon-verhalen vertelt uit de Griekse mythologie. Het ene verhaal gaat over de Minotaurus, een monster dat half mens en half stier is, in het rijk van koning Minos. Het andere verhaalt over Icarus, die ooit jongen was en heel even vogel werd…

Eenvoudig en poëtisch van taal, zijn deze verhalen die grote thema’s als dood en liefde toegankelijk maken. Wonderschoon zijn de illustraties van Dendooven in rood, blauw en zwart.

Het boek is niet alleen een lust voor het oog en de geest, maar ook voor het oor: achterin het boek zit een cd, waar de verhalen als hoorspel met muziek zijn te beluisteren.

 

Zoen me tot ik spin / Gedichten over de liefde

10.00 € Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Juweeltjes, stuk voor stuk, deze gedichten over de liefde van namen als Simon van der Geest, Judith Herzberg, Toon Tellegen en Edward van de Vendel. En dan ook nog eens bij elk gedicht een prachtige liefdestekening met verliefde dieren van Wolf Erlbruch. Mooier en ontroerender kunnen we het niet maken…

 

Annie M.G. Schmidt en Sieb Posthuma (illustraties)

Een vijver vol inkt

14.95 € Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een feest, deze bundel met evergreens uit de kinderpoëzie van Annie M.G. Schmidt. Sieb Posthuma kreeg alle ruimte om de gedichten als Sebastiaan, Hendrik Haan en Tante en oom in Laren te verbeelden, hetgeen het tijdloze karakter van de poëzie versterkt. In een aantal tekeningen verwerkte hij letters en cijfers, waardoor een ritme ontstaat in de illustraties die geweldig passen bij het ritme in de tekst.
Van deze bundel verscheen ook een vertaling in het Engels: A Pond full of Ink. Een mooie kans om vrienden in het buitenland te trakteren op het werk van dit tweetal.

 

Annie M.G. Schmidt
Minoes
Querido
Na de filmeditie is het boek gelukkig weer in het oude gebonden jasje gestoken met de illustraties van Carl Hollander. In mijn top drie kan Annie haast niet ontbreken. Het poezenthema komt veel terug in haar werk en is hierin heerlijk met liefde en humor uitgewerkt.

ISBN 9789045105772  13.95 euro Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wolf Erlbruch
Waarom jij er bent
Querido
Een kijkboek voor jong en oud. Ik raad het graag aan als kraamcadeau. Maar het is voor alle leeftijden en situaties van toepassing. Het antwoord op de vraag ‘waarom jij er bent’ zul je namelijk in elke leeftijdsfase anders beantwoorden. Prachtig geïllustreerd en ooit bekroond als mooiste boekomslag.

Marion de Man en Jonathan van het Reve
Hoe Paul (per ongeluk) de poot van Piet brak
Pimento
In dit boek komt alles samen wat ik me zou wensen: een warm verhaal vol liefde en humor, met schitterende illustraties en dan ook nog als ode Jan Wolkers en zijn liefde voor de natuur om hem heen. Een absolute verrassing!

ISBN 9789049924515