Groenmarkt 163   |   3311BD Dordrecht   |   078 - 63 12 386   |   info@kinderboekwinkeldegiraf.nlKinder- en jeugdboekwinkel De Giraf

Groenmarkt 163

3311BD Dordrecht

078 - 63 12 386

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mijn favorieten uit het aanbod van de afgelopen maanden:

Tjibbe Veldkamp/Alice Hoogstad
Kom uit die kraan!
Lemniscaat, € 14.95 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kinderen mogen niet op de bouw komen, dat weet Bart best. Op een dag kruipt hij toch onder het hek door en bestuurt de wals, de cementwagen en de hijskraan. Waarom doet hij dat? Dit prentenboek raad ik heel graag aan vanwege het verrassende samenspel van verhaal en illustraties. Terwijl jij het verhaal 'nietsvermoedend' voorleest gebeuren er op de tekeningen nog veel meer spannende dingen. En de kinderen ontdekken dat verbazingwekkend snel! Samen met Bart worden zij zo de held van het verhaal. Een prentenboek waar je niet omheen kunt! Voor jongens en stoere meiden!  Vanaf 4 jaar.

 


Brian Selzncik
De wonderlingen
Lannoo, € 19.99 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In De Wonderlingen raken twee verhalen met elkaar verstrengeld: één in woorden en één in beelden. Het beeldverhaal begint in 1766 met Billy Wonderling, een eenzame schipbreukeling die in het theater gaat. Het prozaverhaal speelt zich af in 1990 en gaat over Josef, die weggelopen is van de kostschool en terechtkomt bij een vreemde oom in een nog vreemder huis. Langzaam ontdekt Josef zijn afkomst en die is op vreemde wijze verweven met het verhaal van Billy. Aan het einde van het boek komen beide verhalen op grandioze wijze samen. Een verhaal vol mysterie, levendige personages, verrassende twists en een ontroerende ontknoping. Dit boek bevat 652 pagina's en heb ik nagenoeg in één keer uitgelezen. Over het algemeen ben ik een lettervreter maar van het beeldverhaal in dit boek heb ik erg genoten en is prachtig om te 'lezen'. Dit boek is een ode aan de fantasie, aan de verbeelding, aan het verhalen vertellen, aan theater, aan Shakespeare, aan het grijze potlood. Vanaf 11 jaar.


Harm de Jonge/Charlotte Dematons
Oscar en de ornikop
Hoogland & Van Klaveren, € 14.50 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oscar wordt op school vaak gepest. En alsof dat nog niet erg genoeg is, juf Spaanhout doet daar eigenlijk niets aan en vindt dat hij niet moet zeuren.Wanneer Oscar op een avond in bed ligt en niet kan slapen, verschijnt de Ornikop voor zijn slaapkamerraam. Dit wonderlijke wezen neemt Oscar mee naar de drie droomeilanden van koningin Karamella, Tikkie Vergat en Bjoetie Bobèl. Zij laten Oscar zien wat zijn plaaggeesten te wachten staat. En ondertussen leert Oscar zijn nare herinneringen in de juiste laatjes van zijn geheugen op te bergen.
Dit boek geeft je prachtige nieuwe woorden zoals hersenlapjes, dit zijn pleisters voor je hoofd en oorgordijntjes, om scheldwoorden buiten je te houden. Een boek over pesten in een sprookjesachtige setting. Realisme en fantasie zijn prachtig verweven in rijke taal. Gecombineerd met de sfeervolle illustraties is dit een pareltje voor oor en oog en gun ik het ieder kind om met deze ware schoonheid in aanraking te komen. Voorlezen vanaf 8 jaar.

 

 

Eerdere titels uit mijn top drie's

Gemma Merino
De krokodil niet niet van water hield
Lemniscaat
€ 13.95 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op het omslag van dit grappige prentenboek zie je een bangig krokodilletje met een zwemband om. Met één pootje voelt hij hoe nat het water is. Nee, water vindt hij helemaal niks. Zijn broertjes en zusjes vermaken zich daarentegen uitstekend thuis in bad, op de hoge duikplank en synchroon zwemmend in het zwembad. Kleine krokodil voelt zich zo anders. En dan gebeurt er iets vreemds, hij krijgt kriebel in zijn neus en het wordt steeds erger, en erger, en erger......... HATSJOEEEEE! De duikplank staat in lichterlaaie....... Is krokodil wel een krokodil?? Een origineel en humoristisch prentenboek over ontdekken wie je bent en waar je talenten liggen. En als je goed kijkt naar de laatste illustratie gaat het verhaal nog op verrassende wijze verder.

 

Sjoerd Kuyper
Hotel de Grote L
Lemniscaat
€ 7.50 (na 28 februari 13.95) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kos is 13 jaar oud en woont samen met zijn vader en drie zussen in hun hotel. Moeder is drie jaar geleden overleden. Toch vertelt Kos haar over zijn dagelijkse belevenissen en gedachten, door ze in te spreken op een recorder. Hij noemt het zijn dagbandrecorder. De lezer luistert mee en hoort over vader die wegens hartkwalen in het ziekenhuis terecht gekomen is en rust moet houden. De kinderen proberen het hotel draaiende te houden omdat er wegens schulden geen plaatsvervanger komt. Vader mag hier niets van weten omdat dat zijn gezondheid zou kunnen schaden. De zussen Libbie, Briek en Pel proberen er samen met Kos het beste van te maken maar de meeste klanten lopen weg. Ondertussen is Kos ook nog heel verliefd op Isabellebellebel!!! En ook de zussen stoeien met de liefde en alles wat daarbij komt kijken. Dat zorgt er nog extra voor dat de situatie regelmatig flink uit de hand loopt. Een boek vol prachtige gedachten, puberperikelen, liefde, leven en dood. Kortom een boek over het leven zelf, geschreven in mooie zinnen met veel humor. Voor jongens en meisjes vanaf 12 jaar.
Ik zei dat ik niets van meisjes snapte. 'Hoeft ook niet,' zei papa. 'Ik wilde mama niet snappen. Ik was zo blij dat ze er was. Je wilt de wolken niet begrijpen, je wilt de zee niet begrijpen, je bent alleen maar blij dat ze er zijn. Zo is het ook in de liefde. Er valt niets te begrijpen'.
Een goeie Griffel lijkt me!

 

Patrick Ness/Siobhan Dowd
Zeven minuten na middernacht
De Geus
€ 19.95 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Dit monster uit de achtertuin is anders. En hij wil het gevaarlijkste van alles van Conor, hij wil de waarheid.

Vooruit. Pak aan. Ga los.
Dat is wat Patrick Ness voelde toen hij gevraagd werd om het voorwerk van de overleden Siobhan Dowd uit te bouwen tot een boek. En die opdracht geeft hij ons als lezer ook. Vooruit. Pak aan. Ga los. Omdat het verhaal niet eindigt bij de schrijver. Een belangrijk en ontroerend boek, over eenzaamheid en verlies. Rijk geïllustreerd. Voor 15 jaar en ouder.

Charlotte Dematons

Nederland

Lemniscaat

Drie jaar heeft Charlotte eraan gewerkt en het resultaat is geweldig. Dikker en groter dan De Gele Ballon en het boek Sinterklaas en met nog veel meer zoekelementen. Het boek neemt je mee op een vlucht door Nederland. Landschappen, gebouwen, feesten, wereldberoemde schilders en kinderboekfiguren. In achtentwintig platen kom je bovendien de volledige canon van Nederland tegen, en dat zonder woorden. Op iedere pagina vind je ook nog een kinderliedje, Sietske en Hielke met hun Kameleon, een reiger, een gele ballon en zwarte piet die de boot gemist heeft. Eindeloos lang kijkplezier voor alle leeftijden!

ISBN 9789047704980 24.50 euro Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Diet Groothuis, illustraties Merel Eyckerman

Waar ik ben

De Eenhoorn

Een mooi vormgegeven, vrolijke gedichtenbundel met nieuwe, eigentijdse poëzie rond herkenbare onderwerpen zoals school, gevoelens, familie, op kamp gaan, vervelen…
De gedichten zijn stuk voor stuk inleefbaar voor kinderen. De vrolijke en kleurrijke illustraties geven de gedichten ademruimte en zitten vol bijzondere details. Vanaf 6 jaar.

ISBN9789058387936 18.95 euro Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Sylvia vanden Heede & Thé Tjong-Khing

Vos en Haas Waar is het ijs?

Lannoo

Naast alle mooie eerste-leesboeken die er verschijnen, blijft Vos en Haas voor mij toch favoriet. Het eerste boek begint op een heel eenvoudig niveau en al lezende groei je naar moeilijkere woorden en zinnen. Mooie taal, humor en prachtige illustraties. Dit bevordert het leesplezier! In dit nieuwe deel maak je kennis met Ping Wing, een nieuw personage. Om het te lezen moet je al wel wat leeservaring hebben maar het leuke van deze boeken is dat ze ook goed voorgelezen kunnen worden. En wat helemaal leuk is….je kunt deze boeken “samenlezen”.

ISBN9789401404341 14.99 euro Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mance Post en Toon Tellegen

Een lied voor de maan

Mol kruipt uit de grond in het begin van de lente en kijkt om zich heen. Hij is op de open plek in het bos. Aan de hemel staat de maan, groot en rond. De mol groet de maan maar de maan zegt niets terug. Terug in de aarde kan mol niet slapen. Hij maakt zich zorgen om de maan, misschien is hij eenzaam.

Mol besluit een lied voor de maan te schrijven in de hoop dat de maan met de wolken gaat dansen of dat er een andere maan verschijnt met wie hij kan spelen.

Het orkest van de sprinkhaan studeert het lied in. Het valt nog niet mee om de maan vrolijk te krijgen. Uiteindelijk komt de krekel met de oplossing.

Een prachtig muzikaal verhaal van een meesterlijk duo. Het lied dat op twee manieren gespeeld wordt, is te beluisteren op www.queridokinderboeken.nl

ISBN9789045112855 13.95 euro  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Karel Eykman/ met illustraties van Ceseli Josephus Jitta

Jezus van mens tot mens

Een warm portret van Jezus in 35 verhalen, waarin ontmoetingen met andere mensen centraal staan. Je ontmoet in dit boek een mens zoals jij en ik. Wat inspireerde Jezus, waar putte hij vertrouwen uit en hoe gaf hij blijk van zijn liefde voor mensen. Het zet in klare, heldere taal een mens neer die op vreedzame manier vecht tegen het onrecht in de wereld en die open staat voor alle mensen, ongeacht hun nationaliteit, geloof of afkomst. Zijn verhalen inspireren en nodigen uit om na te denken en te praten over de wezenlijke dingen in het leven.

Iedere keer opnieuw weet Karel Eykman mij te raken met zijn verhalen. Nergens moraliserend of dwingend, maar vol liefde én humor. Ooit was ik aanwezig bij een optreden van Karel waarin hij het verhaal van de De Vreselijk Verlegen Vogelverschrikker vertelde. Het was heel ontroerend hoe hij de hoofdpersoon uitbeeldde. Toen ben ik voor hem gevallen.

19.95 euro Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Rob Ruggenberg

IJsbarbaar

Wie houdt van spannende historische verhalen is bij Rob Ruggenberg aan het juiste adres. IJsbarbaar speelt zich af op Groenland en in Nederland in de zeventiende eeuw. De dertienjarige inuit Nunôk wordt ontvoerd uit Groenland door plunderende zeelui. Hij belandt na een ruwe tocht in Holland. Hij wordt verkocht aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar. Uiteindelijk ontsnapt Nunôk en wil nog maar één ding: terug naar huis. Dit is weer een boek dat je niet weg kunt leggen maar achter elkaar uit leest. Spannend, gruwelijk hier en daar, en interessant door het historische karakter. Op zijn website kun je heel veel over Rob Ruggenberg en zijn boeken lezen.

ISBN9789045112862 14.95 euro Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Arend van Dam & Alex de Wolf
Ridders en kastelen

Acht verhalen over ridders en kastelen die eerder in de succesvolle voorleesboeken Lang geleden..., In een land hier ver vandaan.... en Overal en ergens.... zijn verschenen. Waar gebeurde verhalen die voor te lezen zijn aan kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Kort geleden is ook het boek Een hele kunst... uitgekomen waarin Arend van Dam je laat kennis maken met vele bekende kunstenaars. Heerlijk om voor te lezen en handig voor jezelf om je kennis op het gebied van geschiedenis en kunst weer 's op te halen.

ISBN 9789047517368 

 

Marjet Huiberts  & Philip Hopman
Ridder Florian maakt vrienden

De verhaaltjes van Ridder Florian las ik aan dezelfde kinderen voor als bovenstaand boek. Een hele andere sfeer, want verzonnen én grappig. Ridder Florian de bange blijft lekker bij je hangen omdat het zo heerlijk rijmt. Kinderen moesten er erg om lachen en dat is voor een voorlezer het grootste applaus.

ISBN 9789025748371 Prijs 14.95 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Michael Rosen & Kevin Waldron
Vliegensvlugge vlieg

Dit prentenboek wordt vast en zeker een klassieker.Evenals de andere titel van Michael Rosen: Wij gaan op berenjacht. Bijna iedere klant die de vliegensvlugge vlieg door één van ons voorgelezen krijgt in de winkel is verkocht. Ik verklap hier verder niks maar je bent gewaarschuwd.

ISBN 9789025748371 Prijs 14.95 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.