Groenmarkt 163   |   3311BD Dordrecht   |   078 - 63 12 386   |   info@kinderboekwinkeldegiraf.nl

Samenwerking

De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Het stelt ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren – op hun eigen manier. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme thuisomgeving. De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijks leven.
Mensen die belangstelling hebben om hieraan mee te werken kunnen een mail sturen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onder de noemer “Elke dag een nieuw verhaal” willen de bibliotheek en kinderboekwinkel gezamenlijk dé toegangspoort zijn voor leesbevordering en leesplezier in Dordrecht en omstreken. De Giraf met de verkoop van kinderboeken en aanverwante artikelen, en de bibliotheek met een leesbevorderingsloket - de Bibliotheek AanZet - dat zich richt op scholen en instellingen.

De bibliotheek heeft een uitgebreid assortiment leesbevorderingsprogramma’s, projecten en collecties die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Daarnaast zijn er projecten op het gebied van mediawijsheid. Leerkrachten van het basis- en het voortgezet onderwijs, medewerkers van peuterspeelzalen, kinderopvang en buitenschoolse opvang, (groot)ouders en verzorgers, Pabo-studenten, kortom iedereen die betrokken is bij de taalopvoeding van kinderen en jongeren vindt aan de Groenmarkt 163 een passend advies of product. Door de combinatie van bibliotheek en kinderboekwinkel wordt kennis en deskundigheid op het gebied van leesbevordering gebundeld en versterkt. Zo zullen bibliotheek en winkel tijdens jaarlijks terugkerende evenementen als de Kinderboekenweek en de Nationale Voorleesdagen gezamenlijk naar buiten treden door het organiseren van activiteiten en presentaties.

 

 

Basisschool De Develhoek, De Tandem en de Twee Wieken in Zwijndrecht hebben van De Giraf boeken in bruikleen voor het zogenaamde B(oekwinkel)O(p)S(chool)-project. Kinderen sparen om boeken te kunnen kopen. Van 10% van de omzet kunnen de scholen weer kinderboeken kopen om de schoolbibliotheek aan te vullen. Op de Keerkring in Dordrecht wordt deze winkel, genaamd De koppige ezel, gerund door kinderen.

Elseline Knuttel is oprichter en eigenaar van LeesLETTERS. Ze heeft na een onderwijs- en bibliotheekloopbaan gekozen voor het boekenvak. Sinds 1995 heeft zij haar eigen uitgeverij, De Inktvis, waarmee ze zich sinds 2000 toelegt op boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen. Zij werkt bovendien één dag in de week in de Giraf. Knuttel rondde in 2012 haar Masteropleiding (SEN) Dyslexie- en Leesspecialist af, met een onderzoek naar  de mogelijkheden van 'Theaterlezen' voor zwakke lezers. Deze opleiding inspireerde haar tot het ontwikkelen van de leesspeciaalzaak leesLETTERS. In de winkel - en daarbuiten - verzorgt ze presentaties over speciale aspecten van het leren lezen, waaronder theaterlezen, en over thema's in de jeugdliteratuur.

Kleinschalig en intiem theater en daardoor voor de jongste kinderen een prettige laagdrempelige opstap naar het “grote” theater. Betrokkenheid en verwondering staan hoog in het vaandel. Wij voelen ons zeer betrokken bij 'Marjolijn' en steunen het http://www.dordtskindertheater.nl/
Kaartjes voor de voorstelling zijn (ook) te koop in onze winkel.

Stagiaires van http://www.rtvdordrecht.nl/ maken geregeld opnames in De Giraf. De voorleesverhalen die hierin opgenomen worden zijn regelmatig te zien in het programma Junior op dinsdag- en woensdagmiddag.