Griffels en penselen

De CPNB (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) reikt ieder jaar prijzen uit voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. Tijdens de Kinderboekenweek krijgt een van deze boeken de gouden griffel.

De CPNB reikt ook prijzen uit aan de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. Dit zijn de gouden en zilveren penselen.

Woutertje Pieterse Prijs

Woutertje Pieterse is een personage uit de Ideeën van Multatuli. Het verhaal van Woutertje Pieterse gaat over een dromerige Amsterdamse jongen met een levendige fantasie. Deze eigenschappen en zijn nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat Wouter vaak botst met de kleinburgerlijke mensen in zijn omgeving. De Woutertje Pieterse Prijs is vernoemd naar dit boek, omdat de Prijs, net als Woutertje Pieterse, wil ‘afwijken van de deugd’. De initiatienemers van de Prijs wilden nadrukkelijk breken met de traditie van moralisme in kinderboeken. De Prijs bekroont om die reden kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, inhoud en vormgeving.

Kinderjury

De prijs van de Nederlandse kinderjury wordt uitgereikt aan de kinderboeken die volgens kinderen de beste waren in het afgelopen jaar. Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen stemmen op hun favoriete boek. Binnen de categorie 6 t/m 9 jaar en binnen de categorie 10 t/m 12 jaar wint het boek met de meeste stemmen de kinderjury prijs.