Woutertje Pieterse prijs

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda – WINNAAR

Bibi DUmon Tak & Annemarie van Haeringen

Bibi Dumon Tak laat dieren aan het woord die spreekbeurten houden over andere dieren. Sommige dieren hebben elkaar nog nooit gezien, anderen kennen elkaar juist heel goed. Zoals de poetsvis, die vooral de scherpe tanden van de haai kent, en de vos, die voornamelijk is geïnteresseerd in de smaak van de gans. De zebra houdt zijn spreekbeurt over zwart-witte dieren en de doodshoofdvlinder weet alles over de doodshoofdaap te vertellen. En zoals bij iedere spreekbeurt is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.
De lezer komt veel te weten over het dierenrijk, en dat nu eens niet door de ogen van mensen, maar door die van de dieren zelf. En dat is niet kinderachtig, maar dierachtig leuk. En extra mooi door de fantastische illustraties van Annemarie van Haeringen.

De jury over dit boek: “In dit humoristische boek klinkt een kakofonie van veelkleurige dieren die ons betoveren met spreekbeurten over het prachtige en gruwelijke dierenrijk. Auteur en illustrator zijn een ideaal huwelijk aangegaan in dit stilistisch voorbeeldige boek waarin alles klopt.”

Vanaf 8 jaar

Querido € 18,99

Mot en de metaalvissers

Sanne Rooseboom & Sophie Pluim

Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen

De jury schrijft over dit boek: “een meeslepend verhaal waarin de hoofdpersoon het avontuur van haar leven beleeft. In het boek worden actie en spanning gecombineerd met maatschappelijke thema’s en krijgt de lezer een gelaagde kijk op hoe het is om nu meisje te zijn”.

Vanaf 11 jaar

Van Goor €16,99

Ik ben hier

Joke van Leeuwen

Met dit originele en meeslepende verhaal over een moedig meisje bewijst Joke van Leeuwen opnieuw haar grote meesterschap. Jona gaat na schooltijd altijd naar haar vaders kantoor. Terwijl hij hard aan het werk is, dwaalt ze door het gebouw. Op de dertigste verdieping ontdekt ze de trap naar het dak, waar ze op een saaie middag in slaap valt.
Als ze wakker wordt en naar beneden gaat, is het gebouw compleet verlaten. En ze ziet dat er overal water is, dat wel tot voorbij de tweede verdieping komt. Alle anderen zijn al met boten geëvacueerd, alleen Jona zijn ze vergeten…
Jona bedenkt een plan om de aandacht te trekken voor als ze haar komen zoeken. Wanneer zullen ze haar komen halen?

‘Vlak na het eerste coronajaar verraste Marc ter Horst met ‘Viruswereld’, een sterk non-fictieboek dat glashelder inzicht geeft in alle aspecten van het virus en de pandemie – van virusbouw, besmettingswegen en immunologische afweer tot virusmutaties en vaccinontwikkeling. Wendy Panders verluchtigde de informatie“Een humoristisch en relevant verhaal vol poëtische oneliners vanuit het overtuigende perspectief van een kind met enorme verbeeldingskracht. De originele illustraties dragen en sturen het verhaal en dansen een volmaakte paso doble met de tekst” met fraaie, humoristische tekeningen en uitgebalanceerde composities. Viruswereld is een feest om te lezen, maar ook een boek waar kinderen echt wijzer van worden en dat ze bewapent met kennis’, aldus de jury.

Vanaf 9 jaar

Querido €20,99

Patroon

Erna Sassen

Patroon’ is een indringend boek voor jongeren vanaf 13 jaar, over een heftige gebeurtenis tussen twee beste vrienden en mysterieus familiegeheim. Marco Kunst (bekend van ‘Het verlangen van de prins’ en ‘Offline’) toont zich een veelzijdig auteur met dit diepgaande verhaal.
In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen en waar Mylo’s vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

De jury over het boek: ‘In ‘Zonder titel’ kruip je in het hoofd van de vijftienjarige Joshua, die zich radeloos voelt als hij het contact verliest met zijn jeugdvriendin Zivan. Erna Sassen raakt je diep met dit recht uit het hart geschreven young adult-verhaal, waarin vlijmscherpe humor, hilarische situaties, en diepgevoelde wanhoop elkaar voortdurend afwisselen. Haar taal is rauw en direct en verklankt de leefwereld van jongeren. Martijn van der Linden maakte Joshua’s ontroerende schetsboektekeningen en laat zien hoe hij troost vindt in kunst. Een overrompelend raak boek.’

Vanaf 15 jaar

Leopold €17,99

Ik denk dat ik ontvoerd ben

Pim Lammers

Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet.

“Deze meerstemmige bundel vormt een pleidooi voor diversiteit en een warm bad voor eenieder die op zoek is naar zichzelf. De jeugdige vertelstem is zuiver getroffen en wars van stereotypes of normatieve gedachten. De gevoelige, kleurrijke illustraties laten volop ruimte voor verbeelding,” aldus de jury.

Vanaf 7 jaar

Querido €16,99

De Tunnel

Anna Woltz

Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op hun ruggen, soldaten vertrouwden op hun vleugels als ze een boodschap de lucht in stuurden voor hulp.
In dit boek vertellen 29 dieren hun verhaal. Hun getuigenissen voeren van tweehonderdduizend jaar geleden tot vandaag. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis, soms kijken ze hoopvol vooruit.

De jury zegt het volgende over het boek: “In een magische wisselwerking tussen fictie en non-fictie worden allerhande facetten van de complexe relatie tussen mens en dier belicht. Wanneer een bevlogen en erudiet auteur een illustratrice van hetzelfde kaliber treft, ontstaat iets moois; namelijk een leeftijdsoverschrijdend boek, een waar cadeau voor lezer én voorlezer.”

Vanaf 12 jaar

Lannoo €29,99