Woutertje Pieterse prijs

De jongen die van de wereld hield – WINNAAR

Tjibbe Veldkamp & Mark Janssen

Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

De jury over dit boek: “Dit boek heeft alles in zich om een klassieker te worden: een volstrekt origineel en ijzersterk verhaal, innemende personages en een vlotte spanningsboog. Een boek dat je optilt en met andere ogen laat kijken: die van een levensecht kind dat ondersteboven is van de schoonheid van de wereld.”

Vanaf 10 jaar

Querido € 17,99

Een slijmzoen voor je oma

Mathilde Stein & Jan Jutte

Naar schatting zijn negen van de tien zeedieren nog niet door wetenschappers ontdekt. En de dieren die we wel kennen, proberen we vaak zo snel mogelijk weer te vergeten. Omdat ze niet knuffelachtig genoeg zijn. Te gladjes. Lelijk ook vaak. Daarom heeft nog bijna niemand gehoord van de klapmuts, het krabbezakje of de koekjeshaai. Zonde! Man, je moet eens weten wat die beesten allemaal kunnen.

De jury over dit boek:  “Een slijmzoen voor je oma neemt de lezer mee naar de donkerste diepte van de zee. Matthijs Meeuwsen beschrijft met overgave onbekende maar spectaculaire diepzeedieren als het blaadjesschaap en de koekjessnijder. Hij geeft de dieren met veel humor en verbeeldingskracht hun eigen stem. De prachtige prenten van Paco Vink in zeegroene en diepblauwe oceaankleuren laten je verwonderen en smaken naar meer. Na lezing heb je er gegarandeerd een nieuw lievelingsdier bij!”

Vanaf 11 jaar

Querido € 18,99

Maksie

Mathilde Stein & Jan Jutte

Maksie is een hondje. Een klein, schattig hondje. Tenminste, dat vinden oude dametjes die hem graag mee zouden willen nemen uit de dierenwinkel. Maar Maksie is helemaal niet schattig. Hij is een Echte Hond in een klein lichaam. En hij wil helemaal niet bij een oud dametje wonen. Hij wil een stoere baas, iemand als agent Ben van televisie. Maar ja… die oude dametjes blijven maar langskomen en hij kan zich niet eeuwig verstoppen. Dus besluit Maksie zelf op zoek te gaan naar een baasje. Hij gaat naar buiten en al snel heeft hij Droombaas gevonden. Alleen doet Droombaas raar… en blijft er steeds een oude dametje achter Maksie aan zitten. Mathilde Stein en Jan Jutte vertellen en verbeelden het doldwaze avontuur van Maksie. Een boek waar je helemaal vrolijk van wordt!

De jury over dit boek:  “Ook jonge kinderen die voor het eerst leren lezen, hebben recht op verhalen die zowel inhoudelijk als stilistisch prikkelen. Gelukkig hebben ze nu Maksie. Een heerlijk grappig verhaal met sterke spanningsopbouw, waarbij je als lezer van het ene in het andere avontuur rolt. Knap is de symbiose van het gelaagde verhaal en de ijzersterke prenten.”

Vanaf 6 jaar

Lemniscaat € 14,99

Umbrador

Marieke Smithuis & Jeska Verstegen

Jinna is wees en draagt een geheim met zich mee: ze heeft geen schaduw. Ze woont in huis bij een verschrikkelijke tante die haar het leven behoorlijk zuur maakt. Gelukkig heeft Jinna Scharrie, haar trouwe hond van wie ze zielsveel houdt.
Als haar tante aankondigt dat Scharrie weg moet, besluit Jinna er met haar hond vandoor te gaan. Hun vlucht brengt ze naar Umbrador, een parallelle wereld waar iedereen een bijzondere schaduw heeft die iets zegt over hun magische talent. Umbrador wordt geregeerd door de wrede Schaduwvorst Fulgis, die met hulp van zijn draak de bevolking onderdrukt.
Als haar eigen schaduw zich begint te ontwikkelen, ontdekt Jinna dat haar lot verbonden is met dat van Umbrador. Samen met Scharrie en de briljante kater Filou gaat ze op weg naar Fulgis. Maar hoe kunnen zij de Schaduwvorst en zijn draak ooit verslaan?

De jury over dit boek: “Umbrador is een boek dat je steeds op het verkeerde been zet en meezuigt in een andere wereld. Dit fantasyverhaal van Nederlandse bodem gaat over samenvallen met je schaduw, over worden en zijn wie je bent. Smithuis schrijft met vaart, liefde en lef. Ze neemt haar lezers serieus en spaart ze niet. Jeska Verstegen geeft het verhaal met haar tekeningen een geheimzinnige glans.”

Vanaf 10 jaar

Querido € 18,99

De spin en de sleutel

Anna Woltz

Elena vlucht naar het einde van de wereld.
Atlas wacht op het einde van de wereld.
En dan ontmoeten ze elkaar…
Een bloedhete zomer. Elena moet een hele maand logeren bij het nieuwe gezin van haar tante, want niemand anders wil haar hebben. Vlak voordat ze aankomt, gooit ze haar telefoon weg en knipt ze haar lange haar af.
Op de boerderij leert ze Atlas kennen. Hij heeft de ramen van zijn slaapkamer dichtgetimmerd, elke nacht verdwijnt hij uren in het donker en zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken.
De laatste keer dat Elena iemand probeerde te helpen, ging het compleet mis. Maar hoe kan ze een maand tussen zoveel geheimen wonen zonder iets te doen?

De jury over dit boek: “Hoe ga je om met verdriet en met een buitenwereld die over je oordeelt? In De spin en de sleutel laat Anna Woltz twee totaal geloofwaardige personages sprankelend tot leven komen, ieder met een heel eigen stem. Een eigentijdse coming of age roman die de lezers veel stof tot nadenken geeft.”

Vanaf 12 jaar

Querido € 16,99

Het touw en de waarheid

Marco Kunst & Jeska Verstegen

Heb je weleens de zon in zee zien ondergaan? Op zo’n warme zomeravond, zittend in het zachte zand, golfjes likkend aan het strand alsof het roomijs was, met laat licht als honing op het slaperige water? (…)Je hoorde eerst vooral geroezemoes van duizend stemmen door elkaar. Daarna hoorde je de afzonderlijke stemmen: blije stemmen, droeve stemmen, stemmen van kinderen, stemmen van grijsaards, en iedere stem vertelde een ander verhaal. Evenveel verhalen als er stemmen waren, evenveel stemmen als er mensen zijn. Zo waaiden ooit op zo’n avond de stemmen van Kyra en Ylan bij me aan. Om beurten vertelden ze me hun bijzondere verhaal, in woorden en beelden die al even vervlochten waren als hun stemmen. Waar Kyra en Ylan woonden weet ik niet. Of hun verhaal zich lang geleden afspeelde of onlangs, ook dat weet ik niet. Sommige verhalen zingen eeuwen rond boven zee voor ze een kust bereiken. De streken waar het verhaal van Ylan en Kyra zich afspeelt, heb ik in geen atlas kunnen vinden. Het leven was er anders dan hier. Maar hoe anders ook, hun verhaal raakte me en daarom vertel ik het nu aan jullie.

De jury over dit boek: Een prachtig geïllustreerd sprookje over een jongen die woorden verzamelt en een meisje dat alles van kleuren weet. In dansende zinnen vol mooie vondsten lezen we hoe ze elkaar vinden. De liefde voor taal spat van de pagina’s af, net als de betoverende illustraties.”

Vanaf 10 jaar

Lemniscaat € 16,99