Om naar uit te kijken

Drie keer per jaar gaan we naar de Boekenbeurzen om te horen en te zien wat er gaat verschijnen. Ter voorbereiding kijken wij alle fondscatalogi door die toegestuurd zijn door de (kinderboeken)uitgevers. Aan tafel bij de vertegenwoordigers besluiten wij welke titels we opnemen in ons assortiment en bestellen het aantal dat we denken te kunnen verkopen. Ons inkoopbeleid is erop gericht een breed en afwisselend assortiment in voorraad te hebben voor de doelgroep 0 tot 18 jaar. De verschijningsdata bij de titels zijn onder voorbehoud.

De macht van Algas

Marco Kunst

Het is 2317. Het water is gestegen en Nederland heeft nieuwe grenzen.
Walcheren is het laatste Zeeuwse eiland dat standhoudt. Op een avond maken Naomi, Bries, Lutijn en Wikke de grootste storm van hun leven mee… Bijna lijkt hun geliefde eiland ten onder te gaan, maar het oppermachtige bedrijf Algas weet een grote ramp te voorkomen. De prijs voor hun redding is echter hoog. Heel hoog.

Verwacht: 21 mei

Vanaf 12 jaar

Lemniscaat €15,99

Over goden en mensen

Daan Remmerts de Vries & Douwe Dijkstra

Ze waren er plotseling: de mensen. Eerst klommen ze nog rond in bomen, en waren ze dichtbehaard. Maar even later liepen ze in groepjes door het hoge gras, en schenen ze kaler te zijn geworden. Algauw hulden ze zich in huiden van dieren – zo begonnen ze een beetje te lijken op de goden.
De goden waren één grote familie, met aan het hoofd Zeus, de oppergod. Ze woonden in die dagen op de top van de berg Olympos, daar hadden ze enkele paleizen neergezet. Ze hielden er feesten, maakten wandelingen en voerden hun goddelijke taken uit.
Maar nu waren dus opeens die mensen opgedoken! Ze bouwden tempels en brachten netjes allerlei offers. Maar ook hadden ze het vuur veroverd, en ze kapten bossen en legden velden aan, en stichtten steeds grotere steden; als mieren krioelden ze over de aarde.
Langzamerhand begonnen de goden door te krijgen dat ze minder machtig waren dan voorheen – die mensen waren niet meer weg te denken…

Verwacht: 11 september

Vanaf 10 jaar

Lannoo €27,99

De avonturen van Dokter Dolittle

Tiny Fisscher & Martijn van der Linden

Dokter John Dolittle kan met dieren praten en weet daarom precies wat ze mankeert. Zo vertelt een paard hem dat hij geen pillen nodig heeft maar een bril, en helpt hij een krokodil van zijn kiespijn af. Als op een koude winteravond een zwaluw komt vragen of de dokter naar Afrika wil afreizen om daar een kolonie zieke apen te genezen, aarzelt hij geen moment. Samen met de dieren die hij op zijn reis meeneemt, beleeft hij bizarre avonturen.

Verwacht: 20 juni

Vanaf 8 jaar

Volt €18,99

Hannes en Hassan weten meer dan jij

Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

In deze bundel komen de kibbelende poezen uit Gelukkig en blij uitgebreid aan het woord. Hannes en Hassan vinden mensen maar een bedenkelijk soort. Want hun baasjes lezen een boek, of staan uren te bellen, in plaats van aandacht te hebben voor Hannes en Hassan. Dat is vooral voor de mens een gemiste kans, ze zouden van de poezen wat kunnen leren over het leven. Hannes en Hassan doen hun best om de baasjes aan het verstand te brengen dat het huis eigenlijk ‘BV Kattenkantoor is, waar zij te werk zijn gesteld…’

Verwacht: 11 juni

Vanaf 8 jaar

Querido €16,99

Zoef!

Janneke Schotveld & Nadia Meezen (ill.)

Amir is vreselijk verdrietig. De allerliefste hond van de wereld, Oela, is overleden. Op de plek naast zijn bed waar Oela altijd sliep, heeft zijn moeder nu een oud tapijt neergelegd. Amir wil helemaal geen oud tapijt naast zijn bed, maar als hij het wil oprollen, komt het tot leven. Het tapijt stelt zich voor als Zafar Omar Emín Faroek de Veertiende (kortweg: Zoef) en het kan vliegen!
Amir en Zoef gaan op een avontuurlijke reis naar de Grens om Oela terug te halen voordat zij definitief oversteekt. Ze komen langs een dolgedraaide Wegwijzer, volgen een haas met giletje diep de grond in, rusten uit op een hongerige tweezitsbank en verdrinken bijna in een meer van tranen. Redden ze het nog om op tijd bij de Grens te komen en Oela weer mee terug naar huis te nemen?

Verwacht: 28 mei

Vanaf 7 jaar

Van Goor €16,99

Als de hemel valt

Selma Noort

Rosa is een vondeling. Als de familie die voor haar zorgt wordt verraden, vlucht ze en komt ze in een weeshuis terecht. Daar woont Sorpreso, ook een vondeling, die haar begrijpt zoals niemand anders dat kan. Wanneer er opnieuw geweld uitbreekt,
moet Rosa vluchten, midden in een barre winter. Ze raakt Sopreso kwijt maar alles wijst erop dat Sorpreso en zij een ramp kunnen voorkomen. Ze moet hem terugvinden!

Verwacht: 28 augustus

Vanaf 11 jaar

Leopold €16,99

ZELF DOEN! zegt kleine Ezel

Rindert Kromhout & Annemarie van Haeringen

Kleine Ezel wil niet meer geholpen worden door mama. ‘Zelf doen!’
Jakkie is zijn grote vriend. Kleine Ezel zoekt een prachtig verjaardagscadeau voor hem uit. Maar mag
hij dat mooie cadeautje echt niet zelf houden? Hij weet alles veel beter dan de oppas. ‘Mag wel van mama!’ En af en toe mist hij zijn papa. Kleine Ezel wil dolgraag naar hem toe, maar waar is papa eigenlijk?
Soms doet Kleine Ezel iets wat hij eigenlijk niet durft, maar gelukkig kan hij altijd op Jakkie rekenen. En dat hij ook weleens stout is, dat snapt zijn mama heus wel…

Verwacht: 17 juli

Vanaf 4 jaar

Leopold €24,99

Peetje & Flieflo – en de verdwaalde superstinker

Mathilde Stein – Will Hughes

Op een dag vinden Peetje en Flieflo een eenzame wolk boven de bank in het park. Het is niet zomaar een wolk: het is een scheetwolk. Een geweldige, gigagrote scheetwolk, zo eentje die je niet zomaar zelf kunt produceren. Haar baasje is verdwenen en heeft haar achtergelaten, helemaal alleen. Bij wie zou ze horen?
Niet getreurd: met Peetje en Flieflo in de buurt is de eigenaar vast gauw gevonden. Het is tijd voor… het grote onderbroekenonderzoek!

Verwacht: 4 april

Vanaf 7 jaar

Lemniscaat €14,99

Het hart van een giraf is ongelooflijk groot

Sofia & Amanda Chanfreau

Vega is bijna tien en woont met haar vader op Giraffeneiland.
Het leven gaat zijn gewone gangetje, maar bij Vega is helemaal niets ‘gewoon’. Zij ziet namelijk dingen die niemand anders kan zien. Denkbeeldige dieren houden haar gezelschap.
In de badkamer woont een grijze beer wiens vacht is ingezeept met shampoo, en onderweg naar school komt ze Atlas de asfaltbever en de oversteekzebra Zacharias tegen.
Vega heeft haar moeder nooit ontmoet, en haar vader en grootvader Hektor vertellen haar niet veel.
Wanneer Vega’s vader een niet zo lieve vriendin krijgt, besluit Vega om op avontuur te gaan om meer te weten te komen over haar moeder. Samen met haar vriend Nelson gaat ze op pad. Hun zoektocht brengt hen naar een heel bijzonder circus…

Verwacht: 27 maart

Vanaf 9 jaar

Lannoo €19,99

De ober en de pinguïn

Joukje Akveld & Jan Jutte

Er was eens een pinguïn die naar een restaurant ging.
En er was eens een ober die dat geen goed idee vond.

Verwacht: 27 maart

Vanaf 5 jaar

Lannoo €14,99

Fietsen door een leeg huis

Robert van Dijk

Plotseling zag ik iets bewegen achter het raam. In de woonkamer stond een jongen. Hij ging voor het raam staan en keek naar me. Hij keek hetzelfde als ik, net zo verbaasd. Alsof ik in een spiegel keek.
Teus is verhuisd. Uit heimwee keert hij steeds terug naar zijn oude huis, waar hij nog in de buurt woont. Hij raakt bevriend met Rayan, die met zijn familie uit Afghanistan is gevlucht en nu in het oude huis van Teus woont. De ouders van Teus zijn minder blij met de vriendschap, maar Teus weet zeker: Rayan is zijn beste vriend.

Verwacht: 1 mei

Vanaf 9 jaar

Ploegsma €15,99

Het uurwerk Mysterie

Maarten Kuipers

Isaac Turner woont in Londen met zijn vader, de beroemdste klokkenmaker van het land. Als Isaac ’s avonds laat met zijn vader op de Big Ben is om de klok een uur terug te zetten, verdwijnt zijn vader plotseling in het niets. Het enige wat Isaac vindt, is een gebroken zakhorloge en een cryptische boodschap…
Isaac wordt opgevangen door zijn peetvader Solomon, die Speaker is van het Britse Lagerhuis. Hij belooft zijn invloed te gebruiken om Isaacs vader terug te vinden. Maar Isaac wil zelf ook het raadsel oplossen en krijgt hulp van in Solomons dochter Hattie. Zij gaat helemaal haar eigen gang en durft alles. Hattie neemt Isaac op sleeptouw en samen komen ze een groot en duister complot op het spoor.
Wat volgt is een adembenemende zoektocht vol raadsels en puzzels, waarbij Hattie en Isaac op de hielen worden gezeten door een levensgevaarlijke crimineel. Intussen wordt er in Engeland een verhit debat gevoerd over een nieuw wetsvoorstel voor een andere tijdmeting. Voortaan zou een uur 100 minuten moeten gaan tellen en een dag 10 uur lang zijn. Vanwaar dit vreemde voorstel? Heeft het te maken met de verdwijning van Isaacs vader?

Verwacht: 10 april

Vanaf 9 jaar

Condor €17,99

Vandaag komen we niet meer thuis

Enne Koens

De tienjarige Imre wordt halsoverkop door zijn vader meegenomen naar zijn land van herkomst, waar nog niet lang geleden een burgeroorlog woedde. Daar gaan ze in het afgelegen huis van zijn overleden grootouders wonen. Het huis is enorm vervallen en ’s nachts wordt Imre vaak wakker van geschreeuw vanuit de bergen. Op zijn nieuwe school kent hij de regels niet en doet hij alles verkeerd. Imre verlangt maar naar één ding: terug naar huis gaan, terug naar zijn beste vriend. Dan doet hij een schokkende ontdekking. Is er nog wel een weg terug?

Verwacht: 12 juni

Vanaf 10 jaar

Luitingh-Sijthoff €17,99

Aziatische sprookjes

Pete Wu & Enzo Pérès-Labourdette

Het grootste continent op aarde is rijk aan een enorme schat prachtige sprookjes, legendes, mythes en fabels. Tijd om Nederlandse en Vlaamse kinderen kennis te laten maken met die verhalen! Schrijver en documentairemaker Pete Wu brengt in zijn kinderboekendebuut een magische wereld vol draken, Jadekeizers en trouwe kraanvogels tot leven. Deze eeuwenoude verhalen doorstaan de tand des tijds door de moderne twist die hij de verhalen geeft. Verwacht dus geen weerloze prinsessen die in hun paleis mooi zitten te wachten tot een stoere prins hen redt, maar krijgsvrouwen die het keizerrijk moeten redden van te hete zonnen of een meisjesetende draak moeten doden. En pas op: de tijgers, slangen en raven van Enzo Pérès-Labourdette lijken zo van de pagina’s af te sluipen, kronkelen en vliegen. Zijn illustraties maken deze bundel een lust voor het oog.

Verwacht: 30 oktober 2024

Vanaf 6 jaar

Gottmer €24,99