Poëzie

Met voorlezen van gedichtjes kun je al vroeg beginnen. Peuters maken al snel de zin af als ze merken dat de laatste woordjes rijmen. Het kind ontdekt het leuke spel van de woorden en van de verschillende klanken. Wanneer een kind ouder wordt is het gedicht ook een mooie vorm om de wereld om je heen beter te leren kennen of om jezelf beter te leren kennen. Bovendien leer je dat taal zeer veelzijdig kan zijn en op verschillende manieren wordt toegepast in gedichten

Poëzie (voor)lezen is een feest en je kunt er je hele leven mee doorgaan. Er bestaan prachtige thema-bundels over bijvoorbeeld dieren of over gevoelens. Op onze plank met gedichtenbundels kom je namen tegen als Edward van de Vendel, Hans & Monique Hagen, Annie M.G. Schmidt, Ted van Lieshout, Erik van Os, Ted van Lieshout en vele anderen. We hebben ook een klein assortiment poëzie-artikelen van Stichting Plint, waaronder het tijdschrift Dichter.

Hannes en Hassan weten meer dan jij

Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

In deze bundel komen de kibbelende poezen uit Gelukkig en blij uitgebreid aan het woord. Hannes en Hassan vinden mensen maar een bedenkelijk soort. Want hun baasjes lezen een boek, of staan uren te bellen, in plaats van aandacht te hebben voor Hannes en Hassan. Dat is vooral voor de mens een gemiste kans, ze zouden van de poezen wat kunnen leren over het leven. Hannes en Hassan doen hun best om de baasjes aan het verstand te brengen dat het huis eigenlijk ‘BV Kattenkantoor is, waar zij te werk zijn gesteld…’

Vanaf 8 jaar

Querido €16,99

Gelukkig en blij

Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

Edward van de Vendel en Martijn van der Linden laten in deze bundel ontroerende, grappige en soms ernstige gedichten zien dat geluk kan schuilen in heel verschillende dingen.
De katten Hannes en Hassan, de ezeltjes, de schildpadden, het mamavarken met haar biggetjes, het dwergkonijn en de goudvis, de vogels: ze leven gelukkig en blij op de boerderij. Hoe voorspelbaarder hun dagen zijn, hoe liever het ze is. Maar soms wordt hun rustige bestaan opgeschud en zit er niets anders op dan wennen aan iets nieuws. Toch blijkt geluk vaak heel dichtbij!

Vanaf 10 jaar

Querido €20,-

Dat boek met die bananen

Erick van Os & Jan Jutte (ill.)

‘Dat boek met die bananen’ bevat 21 hilarische korte versjes voor jong en oud over… Nou, eh, bananen natuurlijk! Want je zou het misschien niet zeggen, maar dit boek gaat over alle soorten bananen die je maar kunt bedenken. Of het nu gaat om een heel gewoon stuk fruit, of om een banaan met een heel eigen schilletje, in allerlei dwaze varianten spatten ze van de bladzijden af.

Verwacht: 2 november

Vanaf 4 jaar

Gottmer €13,99

Heel de wereld wordt wakker

Jaap Robben (Samengesteld) & Sebastiaan van Doninck (ill.)

Jaap Robben stelde ‘Heel de wereld wordt wakker’ samen, een verzamelbundel met de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. Want: poëzie is onmisbaar, poëzie laat je nadenken, laat je voelen, verrast je en verrijkt je wereld – zeker als je jong bent. ‘Heel de wereld wordt wakker’ is de bloemlezing die de moderne kinderpoëzie van Nederland en Vlaanderen verdient: een schitterende verzamelbundel die zeker een kindertijd, maar hopelijk een leven lang meegaat.
Akwasi, Bette Westera, Bart Moeyaert, Ester Naomi Perquin, Toon Tellegen, Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen en nog vele anderen: de geselecteerde dichters blinken uit in taalkunst, het vergroten van leesplezier en het doorgronden van de belevingswereld van kinderen. ‘Heel de wereld wordt wakker’ is een ultiem naslagwerk van moderne kinderpoëzie die het kind centraal stelt. Laat je inspireren en dompel je onder in een wereld van taal vol humor, verrassingen, emotie en schoonheid.

Verwacht: 28 september

Vanaf 6 jaar

Gottmer €34,99

Tintelvlinders en pantoffelhelden

Sanne te Loo en diverse auteurs

Zo bang zijn dat al je woorden smelten. Zo verdrietig dat het is of je in stukjes breekt. Zo boos dat het vanbinnen pieftpaft- poeft. Of zo blij dat het jubelt in je tenen. Heimwee, driftbuien, verlegen zijn: gevoelens zijn soms best ingewikkeld. In deze verzameling gedichten worden de vier basisemoties op een voor jonge kinderen herkenbare manier verwoord en verbeeld.
Met gloednieuwe poëzie van Hans & Monique Hagen, Simon van der Geest, Joke van Leeuwen, Erik van Os & Elle van Lieshout, Pim Lammers en Bette Westera.

Poëzieprentenboek vanaf 4 jaar
Querido

€ 20,99

Ik denk dat ik ontvoerd ben

Pim Lammers

Samuel slaat zijn armen om opa’s middel. 
‘Waarom ga je niet mee, opa?’ 
Opa geeft Samuel een kus. ‘Ga nu maar.’ 
Samuel kijkt nog een keer om naar opa. 
Hij drukt zijn beer stevig tegen zich aan.

Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen moeten achterlaten. Op zoek naar een plek waar ze veilig zijn. In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van vier kinderen die met hun familie moesten vluchten voor oorlog en geweld. Ze baseerde de verhalen op gesprekken met kinderen uit Syrië en Afghanistan.

Vanaf 7 jaar

Querido €16,99

De gemene moord op Muggemietje

Ted van Lieshout

Juf heb jij het al gehoord? Muggemietje is vermoord. Ze zat op een bladzijde, het arme wicht. Toen sloeg het boek zijn kaften dicht. Ze ligt gestorven in een plas waar eerst gewoon een letter was. Dit boek, wij zagen het meteen, is vals, is boos, het is gemeen.

Een boek kan uit zichzelf niet dichtslaan, zegt de juf. Maar toch wordt het boek naar de kast verbannen.
De letters zijn boos. Maar Boek blijft volhouden dat het onschuldig is. Wie is dan de moordenaar?
De letters bedenken een plan. Eerst moet Boek weer uit de kast.
En dan is het tijd voor WRAAK!

Vanaf 9 jaar
Leopold

€ 15,99

Miauw, miauw, miauw!

Annie M.G. Schmidt & Sylvia Weve

Dat Annie M.G. Schmidt van poezen hield, kan niemand ontgaan. Ibbeltje en Minoes kunnen alleen geschreven zijn door iemand die liever kat dan dame zou willen zijn. En in Schmidts gedichten wemelt het ook van de poezen: de lapjeskat, de zeepoes, de kat van ome Willem en ga zo maar door. Fantastische versjes waarin katten het goede (en soms het minder goede) van poes en mens in zich verenigen. En wie kan de zwier van Schmidts zinnen en de sprankelende humor beter in beelden vatten dan kersverse Max Velthuijs-prijs winnaar Sylvia Weve?

Een mooi groot poëzieprentenboek om je snorharen bij af te likken!

Vanaf 4 jaar
Querido

€ 20,99

Ik wou dat ik een vogel was

Frann Preston-Gannon (ill.)

Dit is een rijk geïllustreerde verzameling van 366 natuurgedichten – een voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Gevuld met bekende favorieten en nieuwe gedichten, geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs. Een prachtig boek om in te grasduinen, of om elke dag open te leggen!

Vanaf 6 jaar
Ploegsma

€ 39,99

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Edward van de Vendel & Martijn van der Linden

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt?
Allereerst:
sorry zeggen.
Daarna:
met jezelf overleggen
hoe je hem terug gaat laten struikelen.
Pfah.
Alsof dikhuiden de enigen zijn
die hun gewicht mogen gebruikelen!

Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet…

Vanaf 10 jaar
Querido

€ 18,99

Laat een boodschap achter in het zand

Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen

In dit nieuwe boek zijn alleen de evenhoevigen welkom. Evenhoevigen: dat zijn dieren met twee of vier tenen, zoals de dikdik, de Kaapse buffel en de giraffe die hebben. Helaas wordt de tapir en de zebra daarom de toegang geweigerd. Bibi Dumon Tak bedient zich van een nieuw genre om haar kennis met de lezer te delen. Ze schrijft in deze bundel niet langer de waarheid in verhalen, maar de waarheid in gedichten. En Annemarie van Haeringen maakte er prachtige illustraties bij die ervoor zorgen dat je nooit meer vergeet wie de kleine kantjil is, wie de vicuña, wie de blauwe gnoe. Haar dieren spatten van de pagina’s. Wie nooit gedichten leest zal er met deze nieuwe bundel vandaag nog aan willen beginnen.

Vanaf 10 jaar
Querido

€ 20.00

Een gedicht is nooit genoeg

Diverse

In dit nieuwe gedichtenprentenboek ‘1 gedicht is nooit genoeg’ bundelden we de 100 leukste, beste, mooiste gedichten en beelden voor kinderen van 6 tot 106. Met gedichten over oma’s en opa’s, keien en stranden, paarden en blinde mollen, boeken die precies zo snel gaan als jij, krokobillen en krokogillen, over hoekjes en thuis zijn en lezen en doorgaan en nooit opgeven en nog veel meer. Teveel om op te noemen eigenlijk. Prachtig gecombineerd met de leukste en mooiste beelden van de leukste en beste illustratoren en beeldend kunstenaars. Met handige index achterin zodat je op kunt zoeken op welke bladzijde dat gedicht over die krokogillen staat want dat is soms zomaar ineens heeeel belangrijk.
Inclusief lessuggesties

Vanaf 6 jaar
Plint

€ 23,50

Was de aarde vroeger plat?

Bette Westera & Sylvia Weve

In ‘Was de aarde vroeger plat? Vragen die om versjes vragen’ beantwoorden de bekroonde Bette Westera en Sylvia Weve levensvragen van kinderen met versjes en illustraties. Levensvragen van een kind In Was de aarde vroeger plat? beantwoordt Bette Westera de levensvragen van een kind met een versje, dat vaak aanleiding geeft tot weer een nieuwe vraag. En Sylvia Weve geeft daaraan in haar illustraties wéér een andere draai. Een gedichtenbundel om eindeloos opnieuw in te verdwalen. Er zijn vragen die om antwoord vragen Er zijn ook vragen die vragen om een versje een gedicht een schilderij Was er al iets voor de aarde bestond? Waar gaan de dagen die voorbij zijn naartoe? Is de aarde altijd rond geweest? Waar eindigt het heelal?

Vanaf 8 jaar
Gottmer

€ 17,99

Van mij en van jou

Hans & Monique Hagen met illustraties van Jan Jutte

Hoera! Het succesvolle poëzieprentenboek van Hans & Monique Hagen en Jan Jutte is weer verkrijgbaar. En dat niet alleen: Floor Minnaert maakte van alle gedichten prachtige, vrolijk makende liedjes. Op muziek uit alle windstreken worden vele herkenbare onderwerpen bezongen. Muziek waar ook ouders blij van worden. Liedjes om mee te zingen, om op te dansen of om stil naar te luis-teren. Net zo herkenbaar, ontroerend en verrassend als Jij bent de liefste!
Een filosofisch en poëtisch geheel met dubbele bodems en onverwachte wendingen.

Vanaf 4 jaar
Rubinstein

€ 9,99

Nooit denk ik aan niets

Hans & Monique Hagen & Charlotte Dematons

Wat is ooit en wat is nooit, en waar is nergens? Hans & Monique Hagen keren hemel en aarde binnenstebuiten. Ze stellen vragen die vroeg of laat in ieder hoofd opkomen. Over bang, boos of blij. Over liefde, dood en leven. In dit poëzie-prentenboek komt alles voorbij. De illustraties van Charlotte Dematons zijn net zo krachtig als de gedichten. Op elke bladzijde wacht een nieuwe verrassing, met explosies van kleuren en subtiele lijnen. Ze voegt aan de gedichten haar eigen verhaal toe, over de vriendschap van een jongen en een meisje. En de oplettende kijker zal veel kenmerkende Dematons-grapjes ontdekken.

Vanaf 5 jaar
Querido

€ 20.00

Zo mooi anders

De meest bijzondere dichters & diverse Lemniscaat-illustratoren

Laat je vervoeren, ontvoeren, meevoeren én ontroeren door de woorden van de dichters met beelden van de Lemniscaat-kunstenaars, die zich van een verrassende kant laten zien. Zo mooi anders… Een bundel om in te verdwalen, uitgevoerd mét leesllint. Iedere plaat vertelt een eigen verhaal, laat een nieuwe kant zien van het uitverkoren gedicht, waarbij de lezer en kijker weer zijn eigen fantasie kan laten stromen.

Alle leeftijden
Lemniscaat

€ 19,99

Het rijmt – Veel versjes & liedjes 1984-2014

Ted van Lieshout

Een bundel vol versjes en liedjes van de tijd dat Ted van Lieshout voor Sesamstraat begon te schrijven (1984) tot de muziekproducties van nu voor Theaterorkest Max Tak. Veel teksten werden niet eerder gepubliceerd. Ted van Lieshout kreeg meer dan twintig prijzen voor zijn werk, waaronder de Willem-Wilminkprijs voor het beste kinderlied en de Theo Thijssen-prijs voor zijn hele oeuvre. HET boek naast Hou van mij.

Leopold

€ 20,99