Prentenboeken voorleesdagen 2023

Boeken van deze lijst bestellen? Mail ons of neem een kijkje in onze Webshop!

Prentenboek van het jaar

Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Joukje Akveld & Jan Jutte

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

Maximiliaan Modderman is niet geheel toevallig een jongetje met een naam als uit een gedicht van Annie M.G. Schmidt. Hij maakt er à la Floddertje een bende van en leeft volgens het adagium: doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht.

Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Vanaf 4 jaar

Lannoo €14,99 | €19,99 Met popje

Prentenboeken top 10

BORA, Kiekeboe

Levina van Teunenbroek

Hondje speelt graag verstoppertje. Alle dierenvrienden zijn naar hem op zoek, maar waar ze ook kijken: ze kunnen hem nergens vinden! Weet jij misschien waar Hondje gebleven is…? Een kleurrijk en stevig kartonboek met afgeronde hoekjes en dubbele uitschuifelementen.

Vanaf 2 jaar

Ploegsma €10,99

Brave hond! Stoute Kat!

Mies van Hout & Mies van Hout

In het prentenboek ‘Brave hond! Stoute kat!’ van twee meesters in hun vak, Bette Westera en Mies van Hout, staan 32 kinderversjes en prachtige dierenportretten. Op elke spread staan er twee dieren tegenover elkaar die soms wel op elkaar lijken, maar die juist hele verschillende karakters hebben. Een spin zit geduldig te wachten in haar web, een bromvlieg zoemt ongeduldig door de kamer. Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. Dat is de aard van het beestje. En hoe zit dat met jou? Lijk jij het meest op een brave hond of op een stoute kat? Zo biedt dit boek aanknopingspunten om met kinderen interessante gesprekken te voeren, over de aard van dieren én mensen.

Vanaf 4 jaar

Gottmer €15,99

De bijzondere beer

Tjibbe Veldkamp & Marijke ten Cate

Toen de beer gemaakt werd, was er veel te zien. De beer keek om zich heen en zat scheef. Zo werd hij een bijzondere beer. ‘Jij bent niet goed,’ zei een man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer weg. Waarom zou hij niet goed zijn, denkt de beer. Hij is toch gewoon een knuffel? Dus gaat hij zelf op pad om iemand te zoeken die hem als knuffel nodig heeft. De bijzondere beer is het verhaal over anders zijn, en toch heel gewoon. Over vriendschap, liefde en erbij horen. Je gunt iedereen een bijzondere beer, en De bijzondere beer.

Vanaf 4 jaar

Lemniscaat €14,99

De eend die niet van water hield

Steve Small

Eend is niet zoals andere eenden: hij houdt namelijk niet van water. Kikker is juist dol op water. De twee ontmoeten elkaar tijdens een donkere, stormachtige nacht, als Eend een gat in zijn dak ontdekt. Kikker is verdwaald en zoekt zijn familie. De volgende dag gaan de twee meteen op zoek naar de familie van Kikker. Kikkers huis blijkt onvindbaar, maar onderweg vindt het aparte stel wel iets anders waardevols… In dit prentenboek laat illustrator Steve Small zien dat vriendschap in allerlei vormen en maten voorkomt en dat je helemaal niet op elkaar hoeft te lijken om goede vrienden te worden.

Vanaf 4 jaar

Luitingh Sijthoff €15,99

Een zee van liefde

Pieter Gaudesaboos

Pinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer.
Hij zeult een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee.
Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil. Volg je hart en je dromen.

Dit prachtige liefdevolle boek is bekroond met de eerste Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en met een Zilveren Griffel in 2022. ‘Een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker.’ (uit een juryrapport)

Vanaf 5 jaar

Lannoo €19,99

Ik ben Pippi niet!

Yvonne Jagtenberg

Meisje de Geit is er trots op is hoe uniek en bijzonder ze is. Er is niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen? Dan word je boos en roep je heel hard: ‘Ik ben Pippi niet!’ Maar beter nog: dan schrijf je een brief naar die Pippi (wie dat dan ook is) om te vertellen dat je haar niet bent, maar wel een stoere meisjesgeit die kan schrijven. En daarna til je lekker je vader op en geef je je oma een dikke kus!

‘Ik ben Pippi niet!’ is het nieuwe prentenboek van Yvonne Jagtenberg, krijgt in 2022 het Bronzen penseel.

Vanaf 5 jaar

Gottmer €15,99

Kom, we gaan een boek lezen

Susanne Strasser

‘Kom, we gaan een boek lezen!’ roept het kind. Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw. Ze kunnen beginnen. ‘Wacht!’ hinnikt de zebra. ‘De ooievaar is er nog niet!’ Ha, daar komt hij juist aan. Zo, nu kunnen ze beginnen. Toch?…

Vanaf 3 jaar

Hoogland & van Klaveren €13,50

Nee! zei konijn

Marjoke Henrichs

Nee zeggen was nog nooit zo leuk.

Konijn weet heel goed wat hij wil. En vooral wat hij NIET wil. Aankleden, ontbijten, spelen, in bad – zijn antwoord is steeds hetzelfde: NEE! Tot mama iets voorstelt waar ook Konijn geen NEE! tegen kan zeggen…
Een onweerstaanbaar prentenboek waar elke eigenwijze NEE-zegger heel hard JA! tegen roept.

Vanaf 3 jaar

Querido €16,99

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche

Eva Montanari

Triiing, spetter spetter, mjam mjam, vroem, dingdong, wèèèèh, klok klok klok, zzz, plop, smak smak smak, tot morgen! De kleine krokodil gaat voor het eerst naar de crèche. Dat is best spannend. Gelukkig wordt het een leuke dag, vol vertrouwde én nieuwe geluiden. Aan het eind van de eerste dag op het kinderdagverblijf heeft de kleine krokodil een heerlijke tijd gehad. Klop-klop doet dan de deur. Daar is de grote krokodil al om de kleine krokodil mee naar huis te nemen. 

Vanaf 3 jaar

Gottmer €10,99