Vanaf 7 jaar

Om een boek te zoeken voor een kind rond de zeven jaar dat zelf al leest, is het van belang te weten hoe het leesniveau ongeveer is. Voor de beginnende lezer is er een speciale kast  ingedeeld op AVI-niveau Wil het kind een boek om zelf te lezen of liever een mooi voorleesboek?

In de kast voor 7 tot 9 jaar kom je boeken tegen om zelf te lezen als je boven AVI E4 zit en daarnaast lekkere dikke voorleesboeken.

Schrijvers van wie we altijd wel boeken in voorraad hebben zijn bijvoorbeeld Paul Biegel, Annie M.G. Schmidt, Roald Dahl, Paul van Loon, Jacques Vriens, Janneke Schotveld, David Walliams, Vivian den Hollander, Joke van Leeuwen, Geronimo Stilton, Astrid Lindgren en Pieter Koolwijk. Maar de echte lijst is veel langer natuurlijk

Bekende series die we altijd weer aanvullen zijn bijvoorbeeld Dolfje Weerwolfje, Kapitein Onderbroek, De school van de magische dieren, De regels van Floor, Geheim agent…. en Hotel Flamingo.

Zoef!

Janneke Schotveld & Nadia Meezen (ill.)

Amir is vreselijk verdrietig. De allerliefste hond van de wereld, Oela, is overleden. Op de plek naast zijn bed waar Oela altijd sliep, heeft zijn moeder nu een oud tapijt neergelegd. Amir wil helemaal geen oud tapijt naast zijn bed, maar als hij het wil oprollen, komt het tot leven. Het tapijt stelt zich voor als Zafar Omar Emín Faroek de Veertiende (kortweg: Zoef) en het kan vliegen!
Amir en Zoef gaan op een avontuurlijke reis naar de Grens om Oela terug te halen voordat zij definitief oversteekt. Ze komen langs een dolgedraaide Wegwijzer, volgen een haas met giletje diep de grond in, rusten uit op een hongerige tweezitsbank en verdrinken bijna in een meer van tranen. Redden ze het nog om op tijd bij de Grens te komen en Oela weer mee terug naar huis te nemen?

Vanaf 7 jaar

Van Goor €16,99

Peetje & Flieflo – en de verdwaalde superstinker

Mathilde Stein – Will Hughes

Op een dag vinden Peetje en Flieflo een eenzame wolk boven de bank in het park. Het is niet zomaar een wolk: het is een scheetwolk. Een geweldige, gigagrote scheetwolk, zo eentje die je niet zomaar zelf kunt produceren. Haar baasje is verdwenen en heeft haar achtergelaten, helemaal alleen. Bij wie zou ze horen?
Niet getreurd: met Peetje en Flieflo in de buurt is de eigenaar vast gauw gevonden. Het is tijd voor… het grote onderbroekenonderzoek!

Vanaf 7 jaar

Lemniscaat €14,99

Dagfrid – het eigenwijze vikingmeisje

Agnès Mathieu-Daudé

Dagfrid is een Vikingmeisje. Helaas betekent dat dat ze een lange jurk moet dragen waarin ze niet kan rennen. En dat ze de halve dag bezig is met het schoonvegen van de hut en het koken van vis… Daar zit ze natuurlijk helemaal niet op te wachten! Maar Dagfrid is avontuurlijk en slim genoeg om voor elk probleem een oplossing te bedenken. Misschien kan ze naar Amerika varen en een eigen land stichten? Of haar oudere broer inschakelen in de keuken?

Verwacht: 13 maart

Vanaf 7 jaar (beginnende lezers & voorlezen)

Ploegsma €14,99

De boom die een wereld was

Yorick Goldewijk

De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt  een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om?

Vanaf 8 jaar

Ploegsma €18,99

Roversjong

Jeff Aerts & Martijn van der Linden

Kip Vjera ontsnapt aan de strooptocht van de vos omdat ze onder een bessenstruik zit te broeden. Bij de schuur vindt ze een rillende kleine vos die na de jachtpartij alleen achterbleef. Vjera is een moeder in hart en nieren en neemt het vossenjong zonder aarzelen onder haar vleugels. De eieren komen uit, het welpje groeit op en stoeit vrolijk met de kuikens. Maar de andere kippen voelen zich helemaal niet veilig met dat roversjong op de boerderij.

Vanaf 6 jaar

Querido €17,99

Maysa & Musa

Zanib Mian

Maak kennis met Maysa en Musa Malik, een tienjarige tweeling. Ze mogen dan wel een tweeling zijn, ze zijn ook elkaars totale tegenpolen. Musa doet meestal netjes wat hem gevraagd wordt, Maysa daarentegen komt op de een of andere manier altijd in de problemen.
Tijdens de ramadan organiseert de moskee een bakwedstijd. Maar op de avond voor de prijsuitreiking worden op raadselachtige wijze alle koeken kapotgemaakt. Wie heeft dat gedaan? Maysa en Musa vormen een onstuitbaar team, vooral als ze samen het koekjesmysterie proberen op te lossen!

Vanaf 7 jaar

Volt €16,99

De wonderlijke wereld van een worm

Noemi Vola

Dit boek gaat over de aardworm, ook bekend als regenworm of, gewoon, worm. Er valt veel te ontdekken aan het gedrag, de eetgewoontes, het onderaardse leven en de verschillende tinten roze die dit glibberige beestje kan aannemen. Toch lijkt niemand – met uitzondering van Charles Darwin – zich ooit voor de worm te hebben geïnteresseerd. Veel aspecten van zijn wereld blijven daarom onbekend voor de wetenschap: hoe ontsnapte hij aan de natuurlijke selectie? Waar dient zijn staart voor? En waarom blijft hij volharden in het graven van eindeloze tunnels in de aarde?

Vanaf 7 jaar

Parade €23,50

De Gorgels en de laatste kans

Jochem Myjer & Rick de Haas

De Waakgorgeltjes-in-Opleiding krijgen les in de duinen. Melle laat zien hoe hoog hij zijn Waakstok kan werpen. En precies op dat moment verschijnt er een zeearend boven hen. De machtige roofvogel draagt Waakgorgel Jukko, die op zomertraining naar het Hoge Noorden was gestuurd. Hij heeft een vreemde, slapende Gorgel bij zich. Jukko kan nog net vertellen dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt en dat de verdedigende Gorgels allemaal in slaap vallen. En dan valt ook hij in een diepe slaap. De Geneesgorgels kunnen hem en de vreemde Noordse Gorgel op geen enkele manier wakker krijgen. En dan leest Melle op internet iets wat hem grote zorgen baart, want de R is nog niet in de maand. Als de Grijze Gorgel dat verneemt, roept hij een bijzondere vergadering van Oergorgels uit. Wie kan de Gorgels redden?

Verwacht: 15 november

Vanaf 7 jaar

Leopold €21,99

Bob Popcorn – Meesterkok

Maranke Rinck & Martijn van der Linden (ill.)

Ellis en Dante krijgen kookles op school, en Bob Popcorn wil HEEL graag meedoen. De afspraak is dat hij rustig thuisblijft, maar ja. Hij moet zijn vrienden toch helpen met het winnen van de toetjeswedstrijd? Bob gaat stiekem mee en blijkt een geweldige aanwinst in de keuken. Hij kookt werkelijk de sterren van de hemel! Met zijn drieën bedenken ze een recept voor het allerlekkerste toetje van de wereld. Mét popcorn. Maar dan is ineens ALLE popcorn op. OVERAL!
Hoe kan dat? En waarom doet Dante steeds zo geheimzinnig?

Verwacht: 27 september

Vanaf 7 jaar

Querido €14,99

Wolvenweer

Simon van der Geest & Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Een grappig en spannend verhaal voor beginnende lezers over een wolf die zich bij volle maan ontpopt tot… een weerman.
Masja is dol op haar vriend Iwan. Hij is de stoerste van alle wolven. Hij heeft veel haar en een bek vol tanden. Masja wil hem vragen of hij haar wolf wil zijn. Maar dan gebeurt er iets geks. In het schijnsel van de volle maan verandert Iwan ineens in… een slappe, dunne man. Masja weet niet goed meer wat ze voor hem voelt.
Iwan mag dan een slappe man zijn, hij blijkt wel het weer te kunnen voorspellen: hij is een weerman! De andere wolven lachen hem keihard uit. Zelfs als hij waarschuwt voor een zware storm. En Masja? Zal zij haar Iwan geloven?

Vanaf 7 jaar

Querido €13,99

Knetterende kookwedstrijd!

Alex Milway

Wat gebeurt er als Madame Le Cochon meedoet aan een kookwedstrijd? We hebben ze allemaal in ons hart gesloten: de kordate Julia, Makkie de lieve Maki, T. Beer, die je het liefst zou knuffelen… Zelfs die eeuwig chagrijnige, opvliegende Madame Le Cochon hoort bij onze favoriete kinderboekenfiguren. Maar hoe zal dat zijn als Madame nóg erger wordt? Want daar kun je op wachten als er in Hotel Flamingo een kookwedstrijd wordt georganiseerd. Ze moet concurreren met de grootste chef-koks van de Beestenboulevard – die mogelijk nog sneller zijn aangebrand dan zij. En dan heb je Alfonso Snelsnavel nog, de stuntduif die niet meer durft te vliegen nadat hij een lelijke smak heeft gemaakt, en Simon Zuigveel, de flamboyante octopus, en natuurlijk komt Marcus Malafide weer om de hoek kijken… Het vierde, los te lezen, deel van Hotel Flamingo.

Vanaf 7 jaar

Lemniscaat €14.99

Grapman – Sci-girl slaat toe

Alex Milway

Nik en Noor zijn veilig terug uit de 19e eeuw, maar helaas voor Nik is meester Nietje na zijn ziekteverlof ook weer present. De meester heeft nog steeds geen humor en na opnieuw een topgrap van Nik, raakt hij buiten zinnen van woede. Hij stuurt Nik ruim 200 jaar terug in de tijd. Nik zal keihard moeten werken als schoorsteenveger om te overleven. Dat zal hem leren! Maar Nik heeft zijn superhumor om zich overal uit te redden. Al krijgt hij er een geduchte tegenstander bij: Saai-girl, o nee, sorry, Sci-girl… Volledig in kleur. Een Nederlandse Graphic Novel.

Vanaf 8 jaar

Querido €15.99

Tim de kleine boswachter

Jan Paul Schutten & Emanuel Wiemans (ill.)

Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

Vanaf 7 jaar

Volt €17.99

Heksenwens

Kaya Umansky

Deel 2 van de serie Heksenwen
Na een week op de toren in het Krommevingerwoud te hebben gepast, is Elsie weer terug in Kleinbrugge, waar het 1-mei-feest plaatsvindt. Maar feest of niet, ze is dolblij als Magenta weer voor haar neus staat. Ze heeft Elsies hulp nodig om haar postorderbedrijfje Spits Betoveringen op Bestelling te redden. Daar zegt Elsie geen nee tegen en ze gaat met de hond Lastpak terug naar het Krommevingerwoud, waar ze haar oude vrienden Joey de postbode, Sylfine de wannabe-bosnimf en de chagrijnige raaf Corbett weer ontmoet. Magenta helpen met haar bedrijf is nog uitdagender dan op haar toren passen…

Vanaf 7 jaar

Lemniscaat €14.99

De Trollen van Leif

Pieter Koolwijk & Linde Faas (ill.)

Als de ouders van Ravna en Leif er met alle gezonde volwassenen vandoor gaan om te plunderen, is de achtjarige Ravna degene die de leiding van het dorp overneemt. Haar broer Leif is nutteloos. Hij wil een skald zijn, iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt. Maar niemand luistert naar zijn trollenverhalen en hij zingt valser dan een schorre kraai. Aan die slapjanus heeft niemand iets … of toch wel?

Vanaf 7 jaar

Lemniscaat €15,99

De grootste omweg van de oertijd

Tijs van Marle

Deel 2 van de serie Knots:
Als het dorp van Freddie plotseling is verdwenen, besluiten Knots en Tuf hun vriend te helpen zoeken. De reis gaat meteen al mis als ze in slaap vallen op de rug van een wollige neushoorn! Op zoek naar Freddies familie stuiten ze op grote uitdagingen: woeste wasberen, onbewoonde eilanden en glimmende zwaardvissen. Zal het de drie lukken om de grootste omweg van de oertijd te volbrengen? En waarom heeft die eigenwijze Tuf opeens een kroon op haar hoofd?!Lees minder

Vanaf 8 jaar

Billy Bones €17.50

Geloof nooit je broer…

Marjon Hoffman

Floors broer Kees is helemaal in de ban van een stoere survival-man op tv. Dat wil hij ook! Hij overtuigt Floor ervan dat hij álles weet van overleven in de wildernis, en samen gaan ze eropuit. Maar inderdaad: geloof nooit je broer…

Vanaf 8 jaar

Ploegsma €15,99

Miss Eenhoorn

Edward van de Vendel & Floor de Goede (ill.)

Ayla doet mee aan de voorronde van de grote Miss-Eenhoorn-verkiezing, maar de jury vindt haar niet geschikt. Omdat ze een zebra is, en geen paard… En ze is niet de enige die uitgesloten wordt. Juultje mag niet meedoen omdat ze maar een pony is, Tinker en Swing omdat ze jongens zijn. En zeepaardje Miep is volgens de jury véél te klein.
Samen bedenken de afgewezen deelnemers een plan. Want iedereen moet een eerlijke kans krijgen om Miss Eenhoorn te worden! Zou het lukken?

Vanaf 7 jaar

Querido €15.99

Maanlichtdraak & Monsterschrik

Cornelia Funke & Daniela Kohl

Op een maanverlichte nacht springt er plotseling een kleine draak uit Flips boek. Hij is op de vlucht voor een ridder. Maar op het moment dat Flip de arme draak te hulp schiet, krimpt hij zelf! Aah! Hoe vecht je tegen een GEMENE RIDDER als je maar duimformaat bent?
Deze en drie andere spannende, humoristische verhalen over MONSTERS EN VERRE PLANETEN laten zien dat vriendschap en moed veel belangrijker zijn dan hoe GROOT je bent!

Vanaf 7 jaar

De vier Windstreken €14.99