Kleuter (3-6 jaar)

De kleuter krijgt steeds meer belangstelling voor wat er om hem heen gebeurt. De collectie prentenboeken en voorleesbundels is voor deze leeftijd zeer uitgebreid. Naast bekende figuren als Kikker, Rupsje Nooitgenoeg, Gruffalo, Kleine ijsbeer, Mooiste vis, Over een kleine mol, Pluk van de Petteflet, Meester Max en Robin, hebben we boeken over thema’s die in de kleuterwereld een grote rol spelen.

In veel verhalen leert de hoofdfiguur een of ander probleem aan te pakken. Hij overwint de angst voor het donker (bijv. Welterusten kleine beer), het bad, het zwembad, de wc of de dokter en leert hoe uit logeren gezellig kan zijn. Ook gebeurtenissen als de komst van een nieuwe baby, de eerste schooldag of een verhuizing hebben in ons aanbod een aparte plaats.

In hun fantasie verwerken kleuters hun verlangens en angsten. De collectie sprookjes speelt daar goed op in.

Ik zag een kikker

Cindy Pieterse

k zag een kikker. KWAAK.
Hij prikte met zijn vinger in een taart.
De vinger stak hij in zijn bek. Lekker!
Hij nam stiekem een stuk van de taart.
Vlug slikte hij het door.
Hij was een slikkende pikkende likkende prikkende kikker.

Vanaf 3 jaar

Luitingh-Sijthoff €16,99

Frank en Bert op de fiets

Chris Naylor-Ballesteros

‘Frank en Bert op de fiets’ is een hilarisch verteld en geïllustreerd prentenboek, en het los te lezen vervolg op ‘Frank en Bert’, het eerste avontuur van de slimme vos en de vriendelijke beer. Bert de beer weet ZEKER dat hij net zo goed kan fietsen als zijn beste vriend Frank de vos. Frank houdt heel veel van Bert, maar hij weet ZEKER dat zijn grote vriend juist helemaal niet kan fietsen. Bert stapt op de fiets. Het begint best goed. Dan begint hij alle kanten op te zwabberen. Kan Frank zijn vriend leren fietsen? Of heeft Bert vooral een beetje vertrouwen nodig van zijn vriend? De ietwat dramatische, sarcastische vos Frank en de slimmer-dan-we-denken beer Bert vormen een duo dat staat als een huis. Hun vriendschap maar ook hun verschillen zijn vanaf de eerste pagina duidelijk en leiden tot een verhaal over vriendschap, vertrouwen en iets wat elke Nederlandse en Vlaamse kleuter waarschijnlijk zal herkennen: leren fietsen.

Vanaf 4 jaar

Gottmer €14,99

Komt een giraf bij de dokter

Ninette Sarnes

In de wachtkamer van dokter Kip is het een drukte van belang. Meneer Beer heeft te veel slagroomtaart gegeten en zijn buik doet zo’n pijn. De geen-gerommeldruppels uit het medicijnkastje zullen zeker helpen.
Mevrouw Giraf heeft de hele dag in haar cabriolet rondgereden. Nu heeft ze keelpijn. De diagnose van dokter Kip is duidelijk: een cabrio-lokale infectie. Veel warmte is het enige wat daartegen helpt.
Dokter Kip heeft voor al haar patiënten de juiste oplossing: zelfs voor de verliefde Egel die beslist een bril nodig heeft, want door haar slechtwerkende ogen is ze gevallen voor een houten borstel…

Verwacht: 1 juni

Vanaf 4 jaar

Volt €17,99

Bob popcorn kan niet stoppen met ontploffen

Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Bob Popcorn wordt nogal snel boos en dan ontploft hij letterlijk. Zijn woede-uitbarstingen brengen hemzelf en anderen vaak in de problemen. Beetje bij beetje ontdekt hij dat er manieren zijn om zo’n driftbui te voorkomen. En omdat hij de beroerdste niet is, gaat hij de tien allerbeste tips delen met jou! Maar bij het uitleggen gaat er van alles mis… Zal het Bob lukken om niet te ontploffen?

Vanaf 4 jaar

Querido €16,99

Ridder Uil

Christopher Denise

Sinds het moment dat hij uit zijn ei was gekropen, droomde Uil maar van één ding.
Ridder worden.
Elke ochtend, voor hij in slaap viel, stelde hij zich voor hoe het zou zijn als hij een echte ridder was.
Hij zou dapper zijn.
En slim.
En hij zou heel veel vrienden hebben.
Het was maar een droom. Tot op een dag…
…ridders uit het kasteel begonnen te verdwijnen.

Vanaf 4 jaar

Lemniscaat €14,99

Het kabouterboek

Loes Riphagen

Kleine kabouter Kik neemt je mee in de wereld van de moderne, stadse kabouter. Ontdek hoe kabouters leven, wat ze de hele dag doen en knutselen en hoe ze zich zo goed verborgen weten te houden. Of het nu het stappenplan is voor het maken van een kaboutermuts of een dwarsdoorsnede van een kabouterhuis, op elke pagina kijk je je ogen uit!

Vanaf 4 jaar

Gottmer €18,99

De eend die maar niet knipperde

Alex Latimer

Doe mee met deze onmogelijke niet-knipper-wedstrijd in dit hilarisch grappige prentenboek. Zie je die eend daar? Je kunt de hele dag naar hem kijken zonder hem te zien knipperen. Wat je ook probeert – roepen, grapjes maken, zielige verhalen vertellen – het werkt niet. Blijf kijken en dénk er niet aan om zelf te knipperen, geen moment! Door de uitgesproken toon van de schrijver en de onverstoorbare koppigheid van de eend spelen kinderen het spelletje maar al te graag mee… Je wilt toch zeker niet verliezen van een eend! Voor kinderen vanaf drie jaar.

Vanaf 3 jaar

Samsara €16,99

Dat is MIJN bloem!

Alice Hemming & Nicola Slater

EEKHOORN IS ZO BLIJ. Het is lente en er bloeit een perfecte bloem – en Eekhoorn heeft besloten dat het ZIJN bloem is. Na wat er in de herfst met de blaadjes is gebeurd (ZE WAREN ALLEMAAL WEG), neemt Eekhoorn geen ENKEL risico… Hij MOET zijn bloem beschermen, samen met zijn vriendje Vogel! Van de makers van De blaadjesdief.

Verwacht: 1 februari

Vanaf 3 jaar

Veldman €13,99

Gekkie de Gekko

Rachel Bright & Jim Field (ill.)

Gekkie de gekko wil niets liever dan een wereldster zijn. Op zijn exotische eiland houdt hij elke dag een grote Gekkie-show. Op een dag zijn de dieren het zat, maar Gekkie weigert te geloven dat hij geen ster is. Dan gaat hij liever weg! Hij vindt een grote kloof om in alle rust zijn lied te kwelen. Maar wat is dat voor afschuwelijk geluid dat daar terugkaatst?

Vanaf 3 jaar

Gottmer €15,99

Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Joukje Akveld & Jan Paul Schutten (ill)

Maximiliaan Modderman geef een feestje.
Een feestje voor beestjes.
Met taart.
Een keurig jongetje is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Het wordt een wild feest. En een vies feest. Maximiliaan Modderman begint zich een tikkeltje zorgen te maken wat zijn papa en mama zullen zeggen als ze thuiskomen…

Vanaf 3 jaar

Lannoo €14,99

Alfabet

Charlotte Dematons

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt. Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?

Vanaf 4 jaar

Hoogland & van Klaveren €24,90

De leeuw in de muis

Rachel Bright & Jim Field (ill.)

‘De leeuw in de muis’ is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken?

Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit.  Een heerlijk prentenboek op rijm met een wijze les.  Van het duo Bright/Field zijn ook verschenen Laat maar los Koala, Twee vechtende eekhoorntjes, Wolfje wil naar huis en Walvis wilde meer.

Vanaf 4 jaar

Gottmer €15,99

Boer Boris en de luchtballon

Ted van Lieshout & Philip Hopman

Op het erf ligt een heel eenzaam ei. Boer Boris neemt het mee naar binnen, zodat het veilig kan uitkomen. En dat doet het! Maar… dat is geen kippenkuiken, het is een pinguïn! Het is hier veel te warm voor een pinguïnkuiken, hij moet zo snel mogelijk naar huis. Maar hoe? Naar de Zuidpool gaan geen treinen of bussen. Gelukkig weet Boer Boris altijd raad en met de luchtballon brengen ze het kuiken weer thuis. Maar eerst kijken ze onderweg hun ogen uit. Er zijn nog veel meer boeken over Boer Boris!

Vanaf 4 jaar

Gottmer €14,99

Samen gaan bouwen

Oliver Jeffers

Na het overweldigende succes van Samen hier, het boek dat Oliver Jeffers voor zijn zoon maakte, is er nu Samen gaan bouwen, een boek voor zijn dochter.
Een vader en zijn dochter bouwen hun leven samen. Met speciale materialen maken ze herinneringen om te koesteren en een huis om zich in thuis te voelen. Ze houden elkaar met liefde warm. Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.
Een verhaal over de grenzeloze liefde van ouders, oneindige kansen die het leven biedt en alles wat we nodig hebben om samen te gaan bouwen aan een toekomst.

Vanaf 3 jaar

De Fontein €16,99

Misschien

Chris Haughton

Mmm, mango’s! De kleine aapjes zijn er dol op. Ze willen niets liever dan hun tandjes in zo’n grote, sappige mango zetten. Maar mama heeft duidelijk gezegd dat het niet mocht. Het is namelijk heel gevaarlijk! Er loeren tijgers in de buurt. Misschien… kan het geen kwaad om alleen even naar de mango’s te gaan kijken. Dat kan toch wel? Misschien? Van dezelfde maker is o.a. ook Mama kwijt, Ssst, we hebben een plan en Welterusten allemaal. In september 2022 verschijnt Goed zo, mama!

Vanaf 3 jaar

Gottmer €14,99

Walvissen aan wal

Nick Bland

Op een dag komen de walvissen zomaar uit de zeeën en oceanen.
Het is wereldnieuws. De visboer heeft nog nooit zoveel vis verkocht.
En in het zwembad is het voller dan ooit. Maar niet iedereen is blij met hun komst. De walvissen laten overal visgraten slingeren en ze zijn natuurlijk wel erg groot en zwaar. De mensen hebben er genoeg van. De walvissen moeten weg.
Maar… waarom zijn ze eigenlijk aan wal?
Ontroerend prentenboek over de gevolgen van milieuvervuiling voor mens en dier.

Vanaf 5 jaar

Leopold €16,99

Bezoek het bijzondere bos van beer

Rachel Piercey & Freya Hartas (ill.)

Bezoek met Beer zijn bijzondere bos en beleef een jaar lang alle wonderen van de natuur. Ontmoet zijn vrienden, speel spelletjes en zoek talloze voorwerpen, terwijl je niet uitgekeken raakt op de prachtige tekeningen en luistert naar de vrolijke versjes. Een heel sfeervol zoek- en voorleesboek.

Vanaf 4 jaar

Lemniscaat €16,99

Help! Een verrassing

Mirjam Bos

August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net als je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven. Miriam Bos tekent en schildert een kleurig bos waar je direct zelf rond wilt lopen. Iedere spread lijkt wel een poster. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen August en Suus. En één ding is duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt. Een verrassend prentenboekendebuut.

Vanaf 4 jaar

Lemniscaat €14,99